Valkovenäläinen oppositiohahmo tuomittu 14 vuodeksi vankeuteen

5:15img
Video: Suomessa asuva Olga lähettää kotimaansa poliittisille vangeille kirjeitä: "Valko-Venäjä on kuin suuri keskitysleiri"
Julkaistu 06.07.2021 10:30(Päivitetty 06.07.2021 12:52)

MTV UUTISET - STT

Valkovenäläinen oppositiohahmo Viktor Babariko on tuomittu 14 vuodeksi vankeuteen.

Viime kesänä pidätetty Babariko on entinen pankinjohtaja ja yksi Valko-Venäjän johtavista oppositiohahmoista.

Lue myös: Järkyttävä valvontakameramateriaali julki: Naamioituneet miehet tunkeutuvat valkovenäläisen oppositiopoliitikon päämajaan

Babariko oli suunnitellut asettuvansa ehdolle presidentinvaaleihin, ja häntä pidettiin ennalta Aljaksandr Lukashenkan vahvimpana haastajana. Oppositiohaastajan ei kuitenkaan annettu asettua ehdolle.

Babarikoa syytettiin lahjusten vastaanottamisesta ja rahanpesusta, joka olisi tapahtunut hänen ollessaan Belgazprombankin johtaja. Babariko kiisti syyllisyytensä koko oikeudenkäynnin ajan.

Syyttäjät vaativat Babarikolle pisintä mahdollista rangaistusta eli 15 vuoden vankeustuomiota.

Ei muutoksenhakua

Annettuun 14 vuoden tuomioon ei voi hakea muutosta, kertoi oikeudenkäyntiä seurannut toimittaja uutistoimisto AFP:n mukaan.

Babarikon tukijat ylläpitävät tämän Twitter-tiliä, jossa kerrottiin Babarikon istuvan tuomionsa vankisiirtolassa, jossa on tiukimmat mahdolliset turvatoimet.

Babarikolle langetettiin myös noin 45  000 euron suuruiset sakot, ja häneltä kiellettiin toimiminen korkeissa virka-asemissa.

Tapauksessa oli myös seitsemän muuta syytettyä, jotka kaikki tunnustivat syyllisyytensä. Heidät tuomittiin 3–6 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Tuomittujen joukossa oli muun muassa Belgazprombankin johtajistoa.

Useita oppositiohahmoja pidätettiin vaalien alla

Useita keskeisiä oppositiohahmoja pidätettiin Valko-Venäjällä ennen viime vuoden presidentinvaaleja.

Maata itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan ainoaksi haastajaksi jäi Svjatlana Tsihanouskaja, joka asettui ehdokkaaksi miehensä Sjarhei Tsihanouskin pidätyksen jälkeen.

Lukashenka julistautui presidentinvaalien voittajaksi, mutta esimerkiksi länsimaat pitävät Tsihanouskajaa vaalien todellisena voittajana.

Vaalien jälkeen alkoivat kuukausia jatkuneet Lukashenkan hallinnon vastaiset protestit, joita viranomaiset tukahduttivat väkivalloin. Tsihanouskaja on elänyt syksystä asti maanpaossa.

Euroopan unionin jäsenmaat kohdistivat kesäkuussa talouspakotteita Valko-Venäjän vientituotteisiin.

Pakotteet olivat vastaus maan ihmisoikeusrikkomuksiin, kansalaisyhteiskunnan sortoon sekä Valko-Venäjän toimiin, kun maa pakotti toukokuussa Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin.

Lue myös: Valko-Venäjän oppositiojohtaja: Pratasevitshin tv-haastattelu oli tehty painostuksen alaisena

Tuoreimmat aiheesta

Valko-Venäjä