Määrittääkö työ liikaa elämääsi? Vai tuntuuko sinusta tyhjältä eläkkeelle siirtymisen jälkeen? Saatat löytää avun elämäntaidon valmentajalta, jonka työnä on ohjata ihmisiä paremmille urille elämässään.
− Lyhyesti sanottuna elämäntaidon valmentaja auttaa henkilöä pääsemään elämässään nykytilasta tavoitetilaan, valaisee Pirjo Palonen, joka valmistui tänä vuonna elämäntaidon valmentajaksi.
Suomessa elämäntaidon valmentajat ovat vielä melko uusi asia, mutta maailmalla heitä on ollut jo iät ja ajat. Maahamme ammattikunnan toi Marika Borg, joka on lanseerannut MB elämäntaidon valmentajat -käsitteen. Suomessa on jo 300 ihmistä, jotka kantavat tällaista titteliä.
− Elämäntaidon valmentaja voi esimerkiksi auttaa löytämään uuden uran tai pitämään nykyisestä työstä. Valmentajan avulla voi myös löytää ratkaisuja ihmissuhteiden haasteisiin.
− Tämä ei ole terapiaa, vaan hyvin ratkaisukeskeistä toimintaa. Elämäntaidon valmennuksella voi toki olla hyvin terapeuttisia vaikutuksia, Pirjo Palonen kuvailee edelleen.
Hänen mukaansa yli 50-vuotiaiden elämässä voi olla montakin ongelmaa, joiden ylitsepääsemistä valmentaja voi helpottaa.
− Yksi iso haaste on työelämä. Varsinkin tähän maailman aikaan aika usein potkitaan viisikymppisiä ihmisiä pois töistä.
− Toinen iso asia on eläkkeelle jääminen. Suomessa monen ihmisen identiteetti rakentuu työn ympärille. Me olemme hyvin työkeskeisiä. Mutta entä kun työt loppuvatkin? Valmentajan avulla voi löytää uuden näkökulman siihen, että ihminen on arvokas itsessään, ei vain työnsä takia, Palonen painottaa.
Elämäntaidon valmentaja -koulutus avasi Palosen elämässä uuden sivun.
− Miehelläni ja minulla oli Itutehdas-niminen yritys. Vuonna 2004 mieheni täytti 65 vuotta ja hän tuumasi olleensa jo tarpeeksi kauan yrittäjänä. Niinpä me myimme yrityksemme. Pidin kaksi vuotta lomaa ja mietin, mikä minusta tulee isona. Nyt, 58-vuotiaana, tiedän mikä minusta tulee isona, Palonen iloitsee.
Hän ei halua kenenkään luulevan, ettei jotain asiaa voisi tehdä iän takia.
− Minun mielestäni me olemme oppivaisia koko elämämme ajan. Ihmisten ei pidä asettaa itselleen rajoja. Elämä kun on parhaimmillaan tässä ja nyt, Palonen muistuttaa.
Lue myös: