Valmentaja harjoitti sopimatonta painon seurantaa – liitto vaikenee kurinpitotoimista

16.1.1013767726
Kuvituskuva.IMAGO/MIS/ All Over Press
Julkaistu 18.01.2023 12:14

MTV URHEILU – STT

Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta arvioi maanantaina tekemässään päätöksessä voimisteluvalmentajan tiukan punnitustahdin ja painon seurannan epäasialliseksi ja sopimattomaksi. Lisäksi valmentajan katsottiin toimineen yksittäisissä valmennustilanteissa epäasiallisesti ja kurinpitosäännösten vastaisesti.

Yle kertoi viime vuonna maajoukkueen entistä päävalmentajaa Laura Ahosta ja toista valmentajaa koskevasta kurinpitomenettelystä. Voimisteluliiton keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa ei mainittu valmentajia nimeltä.

Kurinpitovaliokunta määräsi yhdelle valmentajalle kurinpitoseuraamuksen, muttei täsmentänyt myöskään seuraamusta.

–  Voimisteluliiton sääntöjen mukaan kurinpitoasiasta annettavia seuraamuksia ovat huomautus, varoitus, julkinen varoitus ja toimitsijakielto. Näistä seuraamuksista julkisia ovat vain julkinen varoitus ja toimitsijakielto, kurinpitovaliokunta kertoi ratkaisuselosteessaan.

Kurinpitoseuraamus on selosteesta päätellen huomautus tai varoitus.

–  Kurinpitovaliokunta voi antaa ratkaisuselosteen antamastaan huomautuksesta tai varoituksesta, valiokunta jatkoi selostetta.

Kurinpitovaliokunta antoi päätöksensä tapauksesta, jossa Voimisteluliitto oli tehnyt ilmoituksen kahden rytmisen voimistelun maajoukkuevalmentajan mahdollisista kurinpitopäätösten rikkomuksista.

Liiton ilmoitus perustui Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin rytmisen voimistelun maajoukkueesta tekemään selvitykseen.

Epäilyt osin aiheettomia

Kurinpitoseuraamus määrättiin yhdelle valmentajalle "rikkeiden vakavuuden" ja "yleisen kurinpitokäytännön perusteella". Toiselle valmentajalle ei koitunut seuraamuksia.

Kurinpitovaliokunta katsoi osan kurinpitosäännösten vastaisiksi väitetyistä teoista vanhentuneiksi, eikä niitä tutkittu kurinpitomenettelyssä. Kurinpitoseuraamuksitta jääneen valmentajan katsottiin sitoutuneen kurinpitosääntöihin oikeudellisesti vasta valmentajalisenssillään syyskusta 2019, eikä hänen toimintaansa tutkittu tätä edeltävältä ajalta.

Lisäksi valiokunta arvioi, että epäilyt väärinkäytöksistä olivat osin aiheettomia.

–  Tutkinnan kohteena olivat erityisesti valmentajien käyttämät valmennusmenetelmät ja korostuneesti vielä ankaran painonhallinnan käyttäminen valmennuksessa. Kurinpitovaliokunta katsoi selvitetyksi, että urheilijan painoon ja kehoon liittyvät tekijät vaikuttavat joukkueen suorituskykyyn kilpailuissa ja totesi painonhallinnan olevan nykyisellään osa rytmisen voimistelun valmennusta ja siten sallittu valmennusmetodina ainakin huippu-urheilussa, valiokunta ilmoitti.

Valmennustyö jatkuu

Rymisen voimistelun entinen maajoukkuevalmentaja Laura Ahonen lähetti kurinpitokäsittelystä keskiviikkona tiedotteensa. Hän puolusti siinä valmennustapaansa.

–  Kurinpitovaliokunta totesi, että maajoukkueen toiminnassa vuosikausia käytetty urheilijoiden painonhallintaan liittynyt valmennusmenetelmä on menetelmänä sallittu, urheilun eettisten periaatteiden mukainen toimintatapa, Ahonen korosti.

–  Sallittua on tässä tarkoituksessa punnita urheilijoita, antaa heille ravintoneuvontaa ja pyytää urheilijoita lähettämään valokuvia aterioista neuvonnan tulosten seuraamiseksi.

Myöskään Ahonen ei tarkentanut kurinpitovaliokunnan määräämää seuraamusta.

–  Käsiteltävänä olleen asian lopputulos tai asiaa koskeva päätös eivät Voimisteluliiton kurinpitosääntöjen mukaan ole julkisia. Kunnioitan sääntöjen määräyksiä, Ahonen jatkoi.

Ahonen vahvisti, että hän jatkaa valmennustyötä.

–  Olen onnellinen siitä, että voin vihdoin yli vuoden jatkuneen käsittelyn jälkeen palata valmennustyössäni takaisin normaaliin päiväjärjestykseen ja jatkaa valmennustyötä vapaana tämän asian aiheuttamalta kuormitukselta.

Tuoreimmat aiheesta

Voimistelu