Valotaiteilija Ekku Peltomäestä piti tulla matematiikan professori ja tutkija. Rakkaus Aira Samuliniin mullisti elämän, mutta matemaatikko jäi Ekun sisälle asumaan.
Ekku Peltomäki on niitä ihmisiä, jonka kaikki tietävät, mutta vain harva tuntee. Hänen kokovartalokuvansa koristivat aikoinaan maamme suurimpien lehtien etusivuja. Hän mannekeerasi vuoroin Ville-Veikko Salmisen kanssa.
– Opiskeluikana piti tienata rahaa, ja 1960-luvulla miesmalleista oli kysyntää, Ekku naurahtaa.
– Tein sitä duunia neljä, viisi vuotta. Samoihin aikoihin harrastin myös itse valokuvausta. Kehitin musta-valkoisia kuvia, joka oli taatusti raakaa työtä.
Ekku Peltomäki aloitti valaisijana Aira Samulinin muotinäytösten kanssa. Hän ei näe valaistuksessa suurtakaan eroa matematiikkaan.
– Matematiikka ja kemia, niiden logiikka ja filosofia ovat samankaltaisia. Valaistukseen tarvitaan tiettyä logiikaa, mutta myös taiteellista silmää.
Kivusta kasvaa minä
Taide on siitä epäkiitollinen ala, että kun saa mainetta, niin toimeksiantajat luulevat, että tunnetun miehen työ on kallista.
–Tämän opin edesmenneeltä Matti Bergströmiltä. Kun jotain heidän konserteistaan oli kiitetty, niin siihen loppuivat puhelut. Luultiin, että nyt ne on kalliita kun ne tunnetaan niin hyvin, Ekku nauraa.
Ekku ei kuitenkaan aloittanut huipulta. Hän sanoo tehneensä työtä hyvin maanläheisesti kaikessa, mikä liittyy näyttämötekniikkaan. Kun hänen oli mahdollista vihdoin päästä ulkomaille, Los Angelesiin ja Lontooseen, hakemaan tietoa ja lisäoppia, hän uskalsi tunnustaa olleensa pioneeri Suomessa.
Ekku Peltomäki on käynyt läpi omat kipuilunsa. 1990-luvulla hän painiskeli alkoholin kanssa.
– Suunnittelijan työ on äärimmäisen yksinäistä, siitä puuttuuu verkosto johon turvautua. Lisäksi taiteeseen liittyy aina oma riittämättömyyden tunne, ei ole mitään eikä ketään mihin luovuuttaan konkreettisesti verrata.
Ekku selvisi voittajana, ja siitä ovat todisteena hänen lukuisat ihaillut työnsä.
Maailmantähdet kiittävät
Ekku Peltomäki on tehnyt lukuisia kiitettyjä töitä. Hän kertoo uransa edenneen sykäyksittäin. Ensimmäisiä töitä olivat Aira Samulinin muotinäytösten valaisut, sen jälkeen hän teki Ritva Oksasen pyynnöstä hänen shownsa valaisun.
Sen jälkeen tulivat valaisun tilaustyöt, äänen yhteensovittaminen, tehostesuunnittelu ja yritysten lavastussuunnittelu ja -toteutukset. Ekku on tehnyt muuan muassa urheilua, rakennusten julkisivuja, teemavalaistuksia, teatteria ja omia näyttelyitä, valoteoksia, kuten Retretti ja Finlandia sekä kymmeniä kansainvälisten tähtien valaisutoteutuksia, kuten Tina Turner, Leonard Cohen, Johnny Cash, Bon Jovi, Hanoi Rocks ja Bryan Adams. Luettelo olisi kokonaisuudessaan hyvin pitkä.
Nöyrää suhtautumistaan työhön hän ei ole hylännyt.
–Valaistuksesta vastaava on ennen kaikkea visualisti ja visiönääri. On sama onko toteutettava työ rock-, punk-, viihde-, näytelmä tai oopperatyö. Valaisu ei saa koskaan mennä yli sisällön.
–Olen seurannut ja tutkinut paljon luontoa: sen värejä, ilmettä ja muutoksia. Sieltä saa arvokkaita vinkkejä. Ei luontokaan koskaan lyö yli sen, mitä sillä on sanottavaa.
Studio55/Marja Nyman