Joulukinkun paistorasvat aiheuttavat tukkeumia putkistossa. Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen eikä sitä pidä sekoittaa roska-astiaan, vaikka olisikin suuri houkutus laskea paistorasva siihen.
Jouluun kuuluu perinteinen kinkun paisto-operaatio. Tähän idylliin mahtuu valitettavasti myös ei-toivottuja ilmiöitä.
Joulukinkun paistorasvat aiheuttavat tukkeumia putkistossa. Pahimmillaan rasvatukos voi pakottaa jäteveden purkautumaan viemäristä paineella kiinteistön sisätiloihin ja aiheuttaa vesivahingon.
– Lämpimänä kinkusta irtoava rasva on juoksevaa, ja harvoin tulee mieleen, että jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja lopulta jämähtää viemäriputkien sisäpinnalle. Huuhtelukaan ei auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi jopa nopeuttaa rasvan kovettumista ja samalla viemärin tukkeutumista, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.
Vuonna 2013 Vesilaitosyhdistyksen vesilaitoksille tekemässä kyselyssä kävi ilmi, että rasvat aiheuttavat tietyillä alueilla viemäriverkostossa ongelmia, kuten tukkeutumista tai säännöllistä tarvetta rasvan poistoon viemäreistä ja jätevedenpumppaamoista, kertoo vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko Vesilaitosyhdistyksestä
– Kinkunpaistorasvaa ei kannata laittaa hukkaan. Kinkunpaistolientä ja rasvaa voi käyttää joulukinkun kastikkeeseen. Kastikkeen voi maustaa esimerkiksi omenasoseella ja sinapilla. Rasvaa ei pidä antaa suolaisuuden vuoksi linnuille, Kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta vinkkaa.
Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen eikä sitä pidä sekoittaa roska-astiaan, vaikka olisikin suuri houkutus laskea paistorasva siihen.
Kokkausrasvan lajitteleminen
Jos paistorasvaa ei hyödynnä kastikkeen pohjana, laitetaan hyytynyt rasva biojätteeseen. Kinkusta irronneen rasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Joulukuisilla lämpötiloilla siihen ei yleensä kulu kuin hetki parvekkeella tai ulko-oven vieressä, lämpimämmällä kelillä kauemmin. Sen jälkeen rasva on helppo siirtää biojäteastiaan.
Jos rasvaa ei malta hyydyttää, laitetaan nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen.
Myöskään ruokajäte ei kuulu viemäriin, koska se on herkkuruokaa rotille. Ruokajäte laitetaan biojätteeseen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSYn ympäristöasiantuntija Anu Helosvuori ohjeistaa.
Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, niin parasta on kutsua apuun LVI-alan ammattilainen.
– Varsinkin kerrostalojen niin kutsutuissa keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta tukkeutuu pitkältä matkalta. Tällöin omat konstit ovat vähissä ja talonmiehen vaijerirassi on auttamattoman lyhyt. Viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide ja on kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti, Ylönen toteaa.
Kinkkuvinkkejä löydät videoilta!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähteet: Suomen Vesilaitosyhdistys ry, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry