Valtavasta tuulipuistohankkeesta sähköä jopa 300 miljoonalle eurooppalaiselle – Scholz: "Pohjanmerestä voi tulla maailman suurin voimalaitos"

1:58img
Julkaistu 26.04.2023 13:27
Toimittajan kuva

Heikki Piuhola

heikki.piuhola@mtv.fi

Pohjanmeren rantavaltiot aikovat hyödyntää tuulisen merialueen tehokkaammin energiantuotantoon. Tuulivoimaloiden määrä kaksinkertaistuu lyhyen ajan kuluessa. Fossiilisista energialähteistä luopuvalle Euroopalle Pohjanmeren tuulivoimasta tulee yksi keskeinen energialähde.

Yhdeksän Pohjanmeren rantavaltion tavoite on nostaa tuulienergian tuotantoteho seitsemän vuoden kuluessa 120 Gigawattiin ja reilun 25 vuoden aikana vähintään 300 Gigawattiin.

Jos Pohjanmerelle suunniteltujen tuulipuistojen yhteistehoa suhteuttaa Olkiluodon uusimpaan yksikköön, jonka teho on 1,6 gigawattia, kysymys on valtavasta hankkeesta. Tuulipuistojen rakentaminen Pohjanmerelle on jo täydessä vauhdissa. Iso-Britannia on vuokrannut kiinalaisen erikoisaluksen tähän työhön seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Myös Saksa ja Belgia yhdistävät voimansa niin tuuli- kuin vetytuotannon kehittämiseen Pohjanmerellä.

Lue myös: Miten tuulivoimalat vaikuttavat porotalouteen ja Suomen eläimistöön? – Luonnovarakeskus käynnistänyt selvityksen

Yhteisen tuulipuistohankkeen esittely toteutettiin valtavalla Connector- aluksella, joka pystyy kahdella jättinosturillaan nostamaan jopa 400 tonnia. Alus pystyy operoimaan aina kolmen kilometrin syvyyteen. Laivaa on käytetty vedenalaisten kaapelien laskemiseen.

Belgian pääministeri Alexander de Croo näkee Pohjanmeren tuulessa valtavan energiapotentiaalin. Vuoteen 2050 ulottuvien suunnitelmien toteuttamisen jälkeen tuulipuistot ovat yksi keskeinen eurooppalaisten energialähde.

– Sen jälkeen olemme valmiita tuottamaan energiaa 300 miljoonalle kotitaloudelle Euroopan mantereella, pääministeri de Croo vakuutti tuulihankkeen esittelytilaisuudessa alkuviikosta.

Myös liittokansleri Olaf Scholz ylisti hanketta poikkeuksellisella tavalla.

– Pohjanmerestä voi tulla maailman suurin voimalaitos. Tarvitsemme nopeasti lisää tuulienergiaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen ja venäläisestä kaasusta irrottautumiseen. Meillä on oma jättivoimala suoraan ovemme edessä, Scholz ylisti.

EU rahoittaa vihreän energian hankkeita 800 miljardilla

EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa tavoitteeseen päästään EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan vain eurooppalaisten valtioiden tiiviillä yhteistyöllä. Von der Leyenin mukaan Belgian Ostendessä julkistettu yhteistyö tuulienergian hyödyntämiseksi on yksi suurimmista toimenpiteistä ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Tuulipuistojen verkoston rakentamiseen nivoutuu tiiviisti myös vetytuotannon kehittäminen ja käynnistäminen.

– Euroopan komissio haluaa auttaa näihin tavoitteisiin pääsemiseksi. Tämän takia meillä on vihreän siirtymän -suunnitelma, kaikki suunnitelmat sen toteuttamiseksi ovat nyt pöydällä.

Lue myös: Aurinkopuistoja haluttaisiin rakentaa nyt kiivaasti maakunnissa – maakuntaliitto painoi jarrua: "Metsää ei pidä kaataa aurinkopuistojen tieltä"

Euroopan unioni varautuu tuulipuistojen ja niihin liittyvän vetytuotannon tukemiseen kaikkiaan jopa 800 miljardilla eurolla.

Saksa kiirehtii Pohjanmeren rantavaltioiden yhteistyötä tuulipuistot yhdistävien vedenalaisten siirtoverkkojen ja maalle rakennettavien sähkölinjojen rakennusluvissa, sähköä tarvitseva teollisuus sijaitsee harvemmin Pohjanmeren rannalla. Ydinvoimasta luopuneelle Saksalle haaste on erityisen suuri.

– Meillä on nyt erittäin paljon tehtävää, meidän on toimittava entistä nopeammin tuulipuistoille varattavien alueiden kartoittamisessa, lupamenettelyissä ja siirtoverkkojen rakentamisessa, Scholz painotti Ostendessa. Liittokanslerin mukaan Euroopan sähköverkot ovat Euroopan verisuonet, joissa energia ei liiku pelkästään oman maan kansalaisille vaan kaikille eurooppalaisille. Ydinvoimasta luopuneelle Saksalle teollisuuden toiminnan turvaavat sähköverkot ovat elintärkeitä.

– Tässä yhteisessä haasteessa me onnistumme kaikessa siinä mitä tällä hetkellä yhdessä teemme. Olen varma, että onnistumme tässä.

Turvallisuudessa suuria haasteita

Tuulipuistohankkeen esittelytilaisuudessa yksi esille noussut kysymys koski vedenalaisten sähköverkkojen turvallisuutta. Komisison puheenjohtajan mukaan EU on hyvin tietoinen siitä, että kriittinen merenalainen infrastruktuuri on myös turvallisuusuhka. EU ja Nato sopivat reilu kuukausi sitten tiiviistä yhteistyöstä muun muassa energiahuollon turvallisuuden varmistamiseksi.

Merelle sijoitettavien tuulipuistojen rakentaminen on Pohjanmerellä edennyt toistaiseksi melko hitaasti.

Viime vuonna yhdeksän Pohjanmeren rantavaltion merialueille rakennettiin uutta sähkötuotantoa noin 30 Gigawatin verran. Eniten rakennushankkeita oli Saksalla, joista suurin osa juuri Pohjanmerelle. Saksa aikoo nelinkertaistaa merituulipuistojensa sähköntuotannon vuoteen 2030 mennessä ja suurin osa uusista tuulivoimaloista sijoittuu juuri Pohjanmeren rannikolle.

Tällaista videokuvaa Nord Stream -kaasuputken vaurioista kuvattiin viime syksynä.

0:26img

Lue myös: Oslossa tuulivoimapuistoja vastustavat mielenosoitukset jatkuvat kuudetta päivää – tunnettu ilmastoaktivisti mukana

Vihreään siirtymään sijoitettiin viime vuonna ensi kertaa yhtä paljon kuin fossiilisiin polttoaineisiin

Tuulivoimalat romahtavat oudosti ympäri maailmaa – valmistajat avaavat ilmiön syitä

Liika turvautuminen tuontienergiaan on nostanut sähkön hinnan Suomessa Ruotsia korkeammalle – ”Me tarvitsisimme lisää omaa tuotantoa”

Tuoreimmat aiheesta

Tuulivoima