Valtion rahoitusyhtiö: Jos yrityksesi toiminta yskii koronan vuoksi, sovi lyhennysvapaista ja hanki tarvittaessa valtion takaama laina

6:45img
Finnveran liiketoimintajohtaja kertoo, miten he auttavat koronan vuoksi tiukille joutuneita yrityksiä.
Julkaistu 17.03.2020 09:15
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Koronakriisi iskee pahiten pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, kun kysyntä notkahtaa koronatilanteen vuoksi. Yrittäjiä kehotetaan sopimaan mahdollisimman pian lyhennysvapaista ja mahdollisesta lisärahoituksesta.

Suomen valtio omistaa erityisrahoitusyhtiö Finnveran, jonka tehtäväksi on annettu auttaa yritykset koronan aiheuttaman kriisin ylitse. Käytännössä sen tulee pitää huolta, että nämä niin sanotut pk-yritykset saavat rahoitusta.

Lue myös: EU-mailta mittavia toimia koronaviruksen talousvaikutusten tasaamiseksi – ministerit valmiita lisätoimiin

Huolena yritykset kaatava dominoefekti

Hallitus päätti 5 miljardin euron tukipaketista yrityksille koronakriisiin liittyen ja siitä 2 miljardia on osoitettu Finnveralle. Liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä Finnveralta kertoo, että käytännössä rahoilla pyritään tekemään pk-yritysten rahoituksen saaminen mahdollisimman nopeaksi ja helpoksi. Uhkakuvana on se, että yritykset ajautuisivat toinen toisensa jälkeen konkurssiin.

– Yrityksissä on erittäin vakava huoli. Dominoefekti meidän täytyy kyetä estämään, Heinilä kertoo.

Koronatilanteen vuoksi ongelmiin joutuneen yrityksen on Heinilän mukaan ensimmäisenä otettava yhteyttä omaan pankkiinsa. Kaikki pankit ovat hänen mukaansa sitoutuneet myöntämään lyhennysvapaita nykyisiin luottoihinsa, mikä helpottaa yritysten tilannetta. Jos yritykset lisäksi tarvitsevat rahoitusta pärjätäkseen tilanteen yli, takaa Finnvera näiden tarvitseman lainan.

Lue myös: Kauneushoitolan varauskalenteri on nyt aivan tyhjillään – taloushuolista kärsivä yrittäjä vetoaa suomalaisiin: "Voisiko ostaa lahjakortin valmiiksi?"

Korona vaikuttaa lähes kaikilla toimialoilla

Heinilä kertoi, että koronatilanne kosketti ensimmäisenä matkailualaa ja sen jälkeen toimialoja, joiden asiakkaat ovat Kiinassa. Nyt käytännössä kaikki alat ovat talousvaikutusten piirissä.

– Nopea kysynnän pysähtyminen on vakavin asia. Ollaan oltu tässä tilanteessa vasta muutamia päiviä, ja se vaikuttaa yli toimialarajojen.

Hän kuitekin muistuttaa, että kyseessä on väliaikainen tilanne, ja esimerkiksi teollisuus mitä luultavimmin saa lisäkysyntää myöhemmin kriisin jälkeen. Sen vuoksi onkin tärkeää auttaa yritykset shokin ylitse. Selvää kuitenkin on, että osalle aloista jää pysyviä taloudellisia menetyksiä.

Joillakin harvoilla aloilla kriisi antaa positiivisen mahdollisuuden. Esimerkiksi verkon kautta käytävien neuvotteluratkaisujen ja erilaisten etätyön mahdollistavien toimintatapojen käyttö ja kysyntä on kasvanut, kun yritykset panostavat etätyöhön.

Tuoreimmat aiheesta

Talous