Valtioneuvosto esittää kahdeksan arvonimen lisäämistä arvonimiasetukseen.
Valtioneuvoston uudet arvonimet olisivat eurooppaneuvos, kansainvälisen yhteistyön neuvos, hyvinvointineuvos, lääkehuoltoneuvos, pelastusneuvos, tapahtumaneuvos, varhaiskasvatusneuvos sekä hyvinvointipalveluneuvos.
Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä. Arvonimiä on käytössä noin sata. Niistä arvokkaimmat ovat valtioneuvos ja vuorineuvos.
Arvonimet myöntää tasavallan presidentti yleensä kaksi kertaa vuodessa: touko-kesäkuussa ja marras-joulukuussa.
Lue myös: Matti Vanhanen sai valtioneuvoksen arvonimen
Neljä arvonimeä poistetaan
Valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan, että lisäyksillä pyritään vastaamaan yhteiskunnassa ja elinkeinorakenteessa tapahtuneeseen kehitykseen, mukaan lukien kansainvälistyminen ja Euroopan unionin jäsenyys. Samalla edistettäisiin sukupuolten tasa-arvon toteutumista arvonimiasioissa.
Asetuksesta ehdotetaan myös poistettaviksi neljä arvonimeä: kenttäpiispa, rovasti, lähetystöneuvos ja lähetystösihteeri. Arvonimiä ei ole haettu pitkään aikaan ja ne voivat aiheuttaa sekaannusta suhteessa kirkollisiin ja ulkoasiainhallinnon virkanimikkeisiin.
Arvonimeä pidetään julkisena arvonannon osoituksena kansalaiselle hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä. Vuosina 2016–2022 tasavallan presidentti on myöntänyt keskimäärin 140–150 arvonimeä vuodessa. Arvonimen saajista noin 80 prosenttia on ollut miehiä ja noin 20 prosenttia naisia.
Arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien runsaat 15 000. Tasavallan presidentin Alexander Stubbin on tarkoitus antaa muutosasetus huomenna perjantaina ja se tulee voimaan marraskuun alussa.