Helsingissä Senaatintorin laidalla sijaitseva Valtioneuvoston linna täyttää tänä syksynä 200 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi talossa järjestettiin avoimet ovet.
Päätöksentekoa ja arvovaltaa huokuvassa rakennuksessa työskentelevät Oikeuskanslerinvirasto, valtiovarainministeriö ja valtioneuvoston kanslia sekä pääministeri.
MTV Uutiset Live pääsi kierrokselle huoneisiin ja kuvaamaan erikoisluvalla paikkoihin, joihin tavallisesti kameran kanssa ei ole asiaa.
Avoimet ovet ovat Valtioneuvoston linnassa muutenkin melko harvinaista herkkua.
– Tänne pääsee noin parin vuoden välein, sillä linna on kuitenkin viidensadan ihmisen työpaikka. Ei ole mahdollista avata tätä usein suurelle yleisölle, kertoo johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen.
– Mutta niin usein kuin on mahdollista, pyrimme pitämään tätä kaikille auki.
Valtioneuvoston linnalla pitkä historia, joka on osittain myös synkkä.
Rakennuksen portaikossa on tehty poliittinen murha, kun vuonna 1904 Eugen Schauman ampui siellä Nikolai Bobrikovia. Tämän jälkeen Schauman ampui itsensä.
Valtioneuvoston linnan on suunnitellut arkkitehti Carl Ludwig Engel, ja talon rakennustyöt aloitettiin vuonna vuonna 1818.
Ensimmäisenä jonossa
Vantaalainen Sinikka Haaksiluoto oli saapunut ensimmäisenä jonottamaan pääsyä Valtioneuvoston linnaan.
– Oli kunnia asia olla ensimmäisenä. Olen tämmöinen jonottajatyyppi. Olemme oma ihmislajimme, Haaksiluoto kommentoi MTV Uutisille.
Historiasta kiinnostunut Haaksiluoto oli vierailulla rakennuksessa ensimmäistä kertaa. Hänen mielestään arvovaltaiset huoneet vaikuttavat juuri oikeilta tärkeään päätöksentekoon.
– Tsemppiä hallitukselle ja maan valtiojohdolle, että hyviä päätöksiä tulee edelleen.
Oheisesta Liven lähetyksestä selviää, miltä näyttävät tasavallan presidentin kättelysali, valtioneuvoston istuntosali ja pääministerin työhuone.