Valtteri Bottas koki karun pudotuksen Mercedekselle tullessaan: "En tajunnut, kuinka haastavaa se tulee olemaan"

Viimeisen viidestä Mercedes-kaudestaan viikonloppuna Abu Dhabin F1-kisaan huipentava Valtteri Bottas tekisi joitain asioita toisin, jos saisi nykyisellä kokemuksellaan antaa itselleen ohjeita huipputallissa työskentelyä varten. Paineet Lewis Hamiltonin rinnalla tulivat pitkälti häneltä itseltään.

Bottas oli ensimmäisillä kausillaan varsinkin alkuvuodesta hanakasti haastamassa Hamiltonia, mutta joka vuosi asetelma Mercedeksellä kääntyi välillä epäonnistenkin tilanteiden kautta nyt jo seitsenkertaisen F1-mestarin eduksi.

Viimeisten kausien aikana Bottas ei ole enää pystynyt samaan tapaan uhkaamaan Hamiltonin asemaa, vaikka on mennyt omassa suoritustasossaan jatkuvasti eteenpäin. Hän muistelee C Moren haastattelussa tunteita, joita koki Mercedes-uransa alussa.

– Tähän tiimiin tultaessa tavoitteena oli jossain vaiheessa voittaa mestaruus. Se ei tapahtunut ja se on tietenkin tavallaan pettymys, mutta kyllä minun täytyy ottaa myös kaikki positiiviset asiat mukaan, mitä tässä on tullut.

– On tosi paljon tullut opittua sekä ihmisenä että kuljettajana. Nahka on paksuuntunut ja tietotaitoa on tullut paljon lisää. Uskon, että nämä ovat olleet tosi hyvät viisi vuotta minulle kuljettajana ja ihmisenä, Bottas sanoo.

Mitä Valtteri Bottas tekisi toisin, jos saisi nyt ohjeistaa vuonna 2017 Mercedeksellä aloittavaa itseään. Siitä suomalaiskuski kertoo lisää jutun videolla.

Ensimmäiset Mercedes-kaudet iso henkinen pettymys

Bottas kertoi hiljattain Supla-podcastissa hälyttävästä välinpitämättömyydestä, johon hän heräsi vielä ajaessaan Williamsilla vuosina 2015–16. Hän on läpi uransa luonut itselleen kovia paineita eikä tilanne helpottanut myöskään Mercedekselle tultaessa.

– Kun tulin tiimiin, halusin voittaa mestaruuden heti. Ja kun sitä ei tapahtunut, se oli tosi iso pettymys henkisesti, ja sama tapahtui seuraavana vuotena. Pistin itseni aika koville ja ehkä loin itselleni liikaa paineita – halusin liian paljon liian nopeasti – enkä tajunnut, kuinka haastavaa se tulee olemaan varsinkin Lewisia vastaan, Bottas myöntää.

– Uskon, että minun vahvuuteni – ja samalla heikkous – on se, että olen aika kova itselleni ja vaadin itseltäni paljon. Kyllä ehkä välillä olen liikaa pistänyt painetta itselleni, mutta kyllä tässä on vuosien aikana oppinut.

Bottas siirtyy viikonlopun jälkeen Alfa Romeolle kaksivuotisella sopimuksella. Sellaista hän ei koskaan Mercedekseltä saanut, vaan joutui joka vuosi todistamaan uudelleen osaamisensa tallipomo Toto Wolffille.

– Ulkopuoliset paineet koettaa aina minimoida, mutta jos sopimusasiat ovat aina olleet taustalla joka vuosi, sama juttu, niin ei sekään ole auttanut asiaa.

– Nyt ainakin tietää, mitä tekee seuraavat vuodet, niin se tuntuu hyvältä, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat