Nasa käyttää Mars-mönkijässään yllättävän iäkästä tekniikkaa.
Heinäkuussa avaruuteen laukaistu ja helmikuussa Marsin pinnalle laskeutunut Perseverance-mönkijä ei ole tekniikaltaan ihan niin uusinta uutta kuin mitä lähes kolmen miljardin dollarin hintaisen projektin tärkeimmästä laitteesta voisi kuvitella.
Perseverancen aivoina nimittäin toimii Power PC 750 -prosessori. Nimi ei välttämättä kerro monellekaan yhtään mitään, mutta sama prosessori oli käytössä Applen iMac G3-tietokoneessa, joka esiteltiin vuonna 1998.
Nasa ei tosin ole ihan suoraan vain ottanut vanhan iMacin prosessoria ja pistänyt sitä mönkijäänsä, vaan Perseverancessa käytettävän prosessorin hintalappu on noin 200 000 dollaria.
Lue myös: Yhdysvaltain "Sisu"-mönkijä on laskeutunut Marsin pinnalle! Tästä operaatiossa on kyse, mukana myös suomalaista teknologiaa
Prosessori on iäkäs, mutta Nasa on suojannut sen perusteellisesti, jotta se kestää punaisen planeetan ankaria olosuhteita. Prosessori on muokattu kestämään säteilyä sekä –55–125 celsiusasteen lämpötiloja.
Power PC 750 on 233 megaherzin kellotaajuudella tikittävä yksiytiminen prosessori, jossa on "vain" 6 miljoonaa transistoria. Tällainen transistorimäärä oli aikoinaan hieno saavutus, mutta varsin vähän verrattuna nykypäivän prosessoreihin, joissa transistoreiden määrä voi lähennellä jo 20 miljardia.
Nasa kuitenkin arvostanee hyväksi havaittua ja monissa liemissä keitettyä teknologiaa sen sijaan, että väkisin käyttäisi uudempaa ja toiminnaltaan herkempää tekniikkaa. Perseverance-mönkijän ei myöskään tarvitse selviytyä mistään sellaisista tehtävistä, jotka vaatisivat sen prosessorilta erityisen paljon laskentatehoa, vaan kaukaa Nasan komentokeskuksesta sille annettavat komennot lienevät melko yksinkertaisia.
Apple käytti Power PC -prosessoreita tietokoneissaan vuoteen 2005 asti, jolloin se aloitti siirtymän Intelin prosessoreihin. Apple on ollut Intelin kanssa kimpassa pitkään, mutta nyt kumppanuus on tulossa päätökseensä, sillä Apple on tuonut markkinoille ensimmäiset sen omalla M1-prosessorilla varustetu Macit. Apple siirtyy pois Intelin prosessoreista parin vuoden kuluessa.
Lue myös: Nasan Mars-mönkijään oli piilotettu salaviesti – internetin salapoliisit ratkaisivat koodin vain kuudessa tunnissa
Lähde: Gizmodo