Poliisi muistuttaa: Vanhemmat tarvitsevat painavan perusteen tutkiakseen lapsensa puhelimen – kannustaa avoimeen jutteluun ruokapöydässä

8:43img
Kyllönen ja Aunio kertoivat Huomenta Suomessa siitä, miten nuoria valistetaan musiikin varjolla.
Julkaistu 22.05.2019 12:56
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Kesän lähestyessä poliisi on huolissaan nuorten ja lasten turvallisuudesta. Vapaa-ajan ja joutenolon seurauksena toimettomat lapset voivat päätyä tekemään ratkaisuja, joita katuvat myöhemmin.

Vanhempi konstaapeli Maija Aunio ottaa esille sen, että kesäpäivinäkin nuorten tulee pitää järki kädessä sen suhteen, mitä julkaisevat verkossa.

– Millaisia salaisuuksia, kuvia tai videoita siellä itsestään jakaa. Tietty varovaisuus pitää muistaa, mitä lähettää ja kenelle, Aunio muistuttaa.

Saako lapsen kännykkää tutkia?

Vaikka vanhemmat haluaisivat tietää, mitä nuoren puhelimella on, lähtökohta on, ettei lapsen kännykkää saa luvatta katsoa.

– Lapsella on oikeus luottamukselliseen viestintään ja viestintäsalaisuuteen, Aunio toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että samalla huoltajalla on paitsi oikeus myös velvollisuus huolehtia lapsen hyvinvoinnista. Tämä voi tuoda oikeuden tutustua kännykän sisältöön.

– Esimerkiksi jos vanhempi pelkää, että lapsi on rikoksen tekijä tai uhri, niin tällainen peruste tällaiselle kännykän pläräämiselle voisi olla, hän sanoo.

Myös päihteet huolettavat poliisia

Poliisi kehottavat muutenkin avoimeen ja luottamukselliseen keskusteluun lapsensa kanssa, jotta tämän mahdolliset huolet ja ongelmat tulevat ilmi. Vaikeistakin asioista on syytä puhua ruokapöydässä.

– Vanhemman pitäisi olla kiinnostunut lapsen tekemisistä, kenen kanssa hän liikkuu ja missä viettää aikaa, sanoo rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen.

Kyllönen on myös huolissaan nuorten päihteiden käytöstä. Hän muistuttaa, että monesti päihteillä oireilevilla nuorilla on muitakin ongelmia.

– Mutta päihteet eivät korjaa niitä ongelmia, vaan pikemminkin syventävät, hän valistaa nuoria.

Hän muistuttaa päihteiden vaaroista muun muassa arviointikyvyn ja tapaturma-alttiuden osalta. Omat vaaransa on laittomilla huumausaineilla.

– Jos [nuori] lähtee kokeilemaan huumausaineita, niin hän ei tiedä mitä huumausaineita hän käyttää, mikä on hänelle oikea käyttöannos ja hän voi vahingossa ottaa liian ison annoksen.

– Kannattaa nauttia kesästä selvin päin, hän muistuttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi