Yhdeksän lapsen isä Jorma Hentilä kertoo, mitä vanhoillislestadiolaisuus hänelle merkitsee ja millaista uskovaisen perheen elämä todellisuudessa on.
Jorma Hentilän yhdeksänlapsinen perhe on vanhoillislestadiolainen. Usko näkyy arjessa muun muassa siten, että alkoholi, rock-musiikki ja televisio eivät kuulu Hentilöiden elämään. Perhe käy myös säännöllisesti seuroissa.
– Ei ole kyse siitä, että tekniikka ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet olisivat syntiä. Televisiossa on paljon hyvää. Mutta sieltä tulee myös seksuaalisviritteistä viihteellisyyttä ja turmiollisuutta, jotka sotivat Raamatun opetuksia vastaan.
Vaikka televisiota Hentilöiltä ei löydy, on perheessä internet-yhteys ja älypuhelimia. Internetin käytöstä ja sen sisältämistä riskeistä on keskusteltu perheessä paljon. Sen käyttöön liittyy samanlaisia rajoituksia kuin muissakin lapsiperheissä.
– Jos kello lähestyy puoltayötä, niin silloin sanomme, että nyt kone kiinni. Ei Facebookin status-päivitystä tarvitse puolen tunnin välein päivittää, Hentilä naurahtaa.
– Joskus sanotaan, että vanhoillislestadiolaisuus olisi kieltojen ja käskyjen alla elämistä. Enemmän tässä on kyse siitä, että en halua viettää iltojani ravintoloissa tai kuunnella rock-musiikkia. Tahdon viettää aikaani niissä kuvioissa, jotka tukevat uskoani. Haluamme kasvattaa lapsiamme siveellisyyteen ja hyvään kielenkäyttöön, kuten moni muukin perhe.
Murrosiässä nuori tulee päätöksen eteen
Hentilä itse kokee vanhoillislestadiolaisuuden olevan hänelle oikea uskonto.
– Tässä uskossa saa nauttia Jumalan rauhasta. Raamatun mukaan on taivas ja kadotus, ja tämän uskon omistajana aikanaan pääsee taivaaseen. Siinä on uskon päämäärä.
Hän toivoo, että myös perheen lapset pysyvät jatkossakin vanhoillislestadiolaisina.
– Jokainen murrosikäinen nuori joutuu miettimään, onko tämä usko heille oikea. Ei ole selvää, että kaikki haluavat jatkaa uskossa.
Rakkaus lapseen säilyy aina
Vanhoillislestadiolaisille avioliitto on pyhä, ja sen purkaminen on Jumalan sanan vastaista. Vanhempien rukous on, että lapset löytävät samalla tavoin uskovan puolison.
– Tähän pyrimme.
Jos lapsi kuitenkin rakastuisi ei-uskovaiseen ja päättäisi jättää uskonsa, ei Hentilä uskoisi muuttavansa suhtautumistaan lapseensa.
– Vanhempien rakkaus lastaan kohtaan pysyy, olipa lapsi vanhoillislestadiolainen tai ei. Ne vanhemmat, joiden lapsi on ajautunut ulos vanhoillislestadiolaisuudesta, tuntevat lastaan kohtaan erityistä rakkautta. Ei silloin hylätä, vaan rakkaudella kutsutaan takaisin.
Äidin rooli on tärkeä
Hentilöiden perheessä hektisimmät vaiheet ovat jo ohi. Nuorin lapsista on jo kuusivuotias ja vanhin 23.
– Silloin kun meillä oli useampi alle kouluikäinen, oli sukulaisista paljon apua. Myös vanhimmat lapset auttoivat. Meillä lapset on aina opetettu tekemään kotitöitä, mutta myös leikille on jäänyt tilaa.
Perheen pyörittämisessä vaimolla on aina ollut suuri rooli. Hentilä sanoo arvostavansa vaimoaan suuresti.
– Meidän onnellisen perheemme takana on rakas aviovaimoni, jonka rooli tässä perheessä on valtavan iso.
Jokaisella on oikeus uskoon
Julkisuudessa esiintyy useita vanhoillislestadiolaisuuteen liittyviä harhaluuloja. Esimerkiksi syntilistoihin Hentilä ei ole koskaan törmännyt. Vanha pesukonehuhukaan ei pidä paikkansa. Perheen pyykinpesukoneessa ja kuivausrummussa on molemmissa ikkunat.
– Mediassa pyörii paljon huhujen perusteella kirjoitettuja juttuja, jotka eivät pidä paikkaansa. Jotkut nuoret kokevat kohtuutonta kiusaamista uskonsa vuoksi. Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata toista uskon vuoksi, oli uskonto mikä hyvänsä, Hentilä muistuttaa.
Kuvat: Colourbox
Studio55.fi/Tuuli Lindgren
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.