Vanhojen tanssien pukuloistoa 1950-luvulta tähän päivään – katso nostalgiset kuvat!
Seuraavan vuoden abiturientit juhlivat vanhojenpäivää kaupungilla. Arvaatko, mikä oli vuosi?Lehtikuva
Julkaistu 18.02.2016 08:36
MTV LIFESTYLE
Vanhojenpäivä on monelle lukion tokaluokkalaiselle tärkeä juhla, jolloin saa pukeutua parhaimpiinsa, tanssahdella yhden päivän ajan prinsessana. Mutta tiesitkö, että ennen vanhaan kyseisenä päivänä pukeuduttiin kaikkea muuta kuin tanssiais- tai iltamekkoihin?
Vanhojenpäivänä lukion toisluokkalaisten tarkoituksena oli alun perin pukeutua kirjaimellisesti vanhahtavaan tapaan; käytöksen tuli olla arvokasta ja juhlallista – olivathan he nyt luokkansa vanhimpia. Perinne on hyvinkin suomalainen, ja vanhojen tanssit yleistyvät Suomessa 1950–60-luvulta alkaen. Alun perin perinteen uskotaan startanneen Helsingin normaalilyseosta eli Norssista.
Salonkikelpoisuus olikin vanhojenpäivän tärkeimpiä asioita. Vanhojen tansseissa tanssitaan vielä tänäkin vanhoja salonkitansseja, 1900-luvun vaihteen muotitansseja sekä 1920- ja 1930-luvun tansseja.
Vaikka samat tanssiaskeleet ovat vaihtuneet parketilla jo vuosikymmenien ajan, pukeutumistrendit ovat muuttuneet. Katso, miten vanhojen tanssien muoti onkaan muuttunut vuosien saatossa!
Tyttönorssissa ”vanhat” pukeutuivat vuonna 1949 muodikkaisiin new look -luomuksiin, mutta muoti muuttui niin, että he pukeutuivat "isoäitien ja -isien" tyyliin.
1962
Näin koululaiset juhlivat vanhojenpäivää vuonna 1962. Juhlavat bonetti-hatut, jotka kiinnitettiin rusetilla, olivat suosiossa nuorten naisten keskuudessa. Ne henkivät 1800-lukua.
1963
Hienosteleva pukeutuminen kuului vanhojenpäivään. Hatut olivat tuolloin suuressa roolissa.
Tyttönorssin 8-luokkalaiset kavaljeereineen juhlimassa vanhojenpäivää vuonna 1963. 1960–70-luvulla vanhojenjuhlaa alettiin pitää porvallisena ja jopa taantumuksellisena, ja osa boikotoikin juhlia.
1978
Lukion toisen luokan oppilaita vanhojenpäivää juhlimassa vuonna 1978. Ravintolapäivälliset tulivat ohjelmaan 1960-luvun lopulla. Juhlat alkoivat olla silminnähden rennommat. (Vas. Sirpa Malila, Anssi Viljanen, Eija Tirkkonen ja Lauri Hakoniemi etualalla.)
1986
Lukiolaisia vieraili MTV: n puvustossa lainaamassa vanhojen päivän vaatteita vuonna 1986. Juhlapuvun piti olla ennen vanhaan kirjaimellisesti vanha.
1991
Näin seuraavan vuoden abiturientit juhlivat vanhojenpäivää kaupungilla vuonna 1991. Pitsiset reunukset ja pitkät puhvihihat kuuluivat olennaisesti tanssiaisasuun, pitkiä juhlasormikkaita unohtamatta.
(Vasemmalta lähtien kuvassa Anne Kleiman, Siv Laxen, Susanna Porri ja Mia Seiloo Meilahden lukiosta.)
Vanhojen tanssiaiset Tapiolan lukiossa vuonna 1991. Hiukset kiharettiin ja annettiin olla puoliksi vapaina.
1992
Näin tanssahdeltiin vanhojenpäivän tanssiaisissa Helsingin I Normaalikoulussa eli Norssissa vuonna 1992. Kampaukset nostettiin ylös.
Leveät helmat olivat tärkeä osa tanssiaisia ja pyörähdyksiä jo pelkän näyttävyyden vuoksi.
1999
Vanhojen tanssit jäähallissa 1999. Tyttöjen juhlamekot alkoivat yksinkertaistua ja olkapäät paljastua.
Paritansseista tango on se, jonka poika voi tanssia ruusu suussa. Tällä kertaa tytöt pistivät ruusun hampaidensa väliin.
2000
Näin vanhojen tanssit sujuivat Suutarilan lukiossa Pohjois-Helsingissä 2000.
2002
Vanhojen päivää tanssittiin Helsingin jäähallissa 2002. Haaleat värit olivat kovaa huutoa.