Kun vantaalainen Vilma Virtanen, 17, esittää videolla pyörtyvänsä dramaattisesti, 155 000 silmäparia katselee. Videopalvelu TikTok nosti nuoren vantaalaisnaisen niin suosituksi, että ihmiset tunnistavat hänet jo kadulla.
Virtanen loi tunnukset mobiilisovellus Musical.lyyn noin neljä vuotta sitten kavereidensa innoittamana. Elokuussa 2018 Musical.ly sulautui osaksi lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettua sovellus TikTokia, jonka käyttäjämäärät räjähtivät nopeasti.
Syytä ei tarvitse ihmetellä – nopeatempoiset, maksimissaan 15 sekuntia kestävät videot koukuttavat ja niitä voi selata loputtomasti.
– TikTok on sosiaalisen median kanava, johon voi lisätä lyhyitä videoita. Ei videoissa tarvitse olla mitään ideaa. Siinä merkitsee eniten oma luovuus, Virtanen sanoo.
TikTokia ylläpitävän kiinalaisyhtiö Bytedancen mukaan sovelluksella on käyttäjiä yli 500 miljoonaa. Se on enemmän kuin Twitterillä.
Tunteet saa näyttää
Virtanen julkaisee itse lähinnä "lipsynkkaus"-videoita, joissa huulia liikutetaan laulun tahtiin. Hän osallistuu myös haasteisiin, ja julkaisee tansseja sekä "sasswar"-videoita, joissa leikitellään hidastuksilla.
TikTokin ikäraja on 13 vuotta, mutta Virtasen arvion mukaan suurin osa videoiden kommentoijista ovat 10–13-vuotiaita. Hän itse arvelee seuraajien löytävän hänen videonsa #foryourpage-aihetunnisteen kautta. Niiden avulla julkaisut ilmestyvät muiden käyttäjien selausnäkymään.
Mutta mikä on Vilman suosion salaisuus?
– Veikkaan, että positiivisuus. Harvemmin julkaisen mitään kauhean negatiivista. Haluan myös näyttää hyvää esimerkkiä.
Vilma pyrkii julkaisemaan videoita mahdollisimman usein sekä pitämään sisällön mahdollisimman monipuolisena. Videoilla on myös rohkaisevia viestejä. Hän muistuttaa siitä, kuinka jokainen on tärkeä. Että välillä voi olla surullinen tai ärsyyntynyt koeviikosta.
Videoillaan Vilma tanssii ja hymyilee, mutta myös antaa kyyneleiden valua – jos siltä tuntuu.
Sovellukseen liittyy myös ongelmia
Olennaisena osana TikTokiin kuuluvat erilaiset haasteet. Jotkin niistä ovat nousseet uutisotsikoihin terveydelle haitallisina tai jopa vaarallisina.
– Paljon näkyy esimerkiksi temppuvideoita, mutta en ole koskaan lähtenyt niihin. En riskeeraisi terveyttäni, Vilma sanoo.
Kiinalaissovellusta on myös kritisoitu esimerkiksi vähemmistöjen tuottaman sisällön sensuroinnista. Esimerkiksi viime marraskuussa uutisoitiin tapauksesta, jossa sovellus antoi porttikiellon käyttäjälle, joka puhui videollaan Kiinan uiguurivähemmistön ahdingosta.
– Olen kyllä miettinyt noita asioita. Luulen, että TikTok kokee jossain vaiheessa Facebookin kohtalon, ja nuoret siirtyvät toiseen sovellukseen, Vilma uumoilee sovelluksen tulevaisuutta.
Yhteistyötä ja samanarvoisuutta
Vilma käyttää mahdollisuuksien mukaan TikTokin selailuun aikaa noin pari tuntia päivässä. Lisäksi aikaa menee esimerkiksi tanssien opetteluun, kymmenestä minuutista pariin tuntiin päivässä.
Somesuosio on poikinut myös yhteistyösopimuksia.
– Olen tehnyt yhteistöitä muun muassa puhelinyhtiön ja shampoofirman kanssa, Vilma kertoo.
Huomio ei ole aiheuttanut paineita, vaikka Vilmasta on hieman outoa, kun seuraajat moikkaavat bussissa.
– Olen TikTokin myötä ymmärtänyt, että kaikki ovat samanarvoisia. En oikeastaan edes osaa katsoa enää edes artisteja ylöspäin, sillä olemme kaikki samalla tasolla.