Euroopan komissio kertoo tänään lisätietoja esityksestään EU:n yhteiseksi "rokotepassiksi". Jäsenmaat eivät ole toistaiseksi löytäneet asiasta yhteisymmärrystä, mutta eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) uskoo sovun löytymiseen. Suomen oma rokotetodistusjärjestelmä on valmistumassa näillä näkymin toukokuussa.
Komissiolta odotetaan tänään tietoja siitä, minkälainen "rokotepassi" EU:ssa tulisi sen mielestä ottaa käyttöön. Erityisesti turismista riippuvaiset Etelä-Euroopan maat ovat toivoneet yhteistä rokotetodistusta kesän matkailusesongin pelastamiseksi.
Komission tavoitteena olisi luoda sekä digitaalisessa että paperisessa muodossa toimiva asiakirja, joka tunnustettaisiin matkailussa kaikissa EU-maissa. Se olisi käytettävissä rokotettujen henkilöiden lisäksi myös muiden matkailun helpottamiseen.
– Se kertoisi laajemminkin henkilön "koronastatuksesta", kuten testituloksesta, mahdollisesta aiemmin sairastetusta koronataudista ja sitten myös saadusta rokotuksesta, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kertoo.
Suomi suhtautuu myönteisesti
Tuppuraisen mukaan Suomen hallitus suhtautuu asiaan myönteisesti, mutta pitää tärkeänä, että kansalaisten yhdenvertaisuus huomioidaan.
Matkustamisen estäminen rokottamattomilta olisi syrjivää, sillä rokottaminen on vapaaehtoista ja suurin osa ei vielä ole saanut mahdollisuutta ottaa rokotetta. EU-maiden kansalaisista noin kahdeksan prosenttia on tällä hetkellä saanut rokotteen koronavirusta vastaan.
Euronewsin EU-lähteen mukaan testit ja karanteenit säilyisivätkin komission esityksessä edelleen mahdollisina matkustustapoina rokottamattomille ihmisille. Esityksessä tullaan myös painottamaan, että rokotepassista luovuttaisiin heti, kun pandemia on ohitse.
Lähteen mukaan rokotetodistukseen hyväksyttäisiin vain Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksymät rokotteet. Muutamassa EU-maassa on otettu käyttöön myös venäläisiä ja kiinalaisia rokotteita, joilla ei ole EMA:n käyttölupaa.
Komissio toivoo, että esitys läpäisee EU:n lainsäädäntöprosessin kevään aikana, jotta todistus saataisiin käyttöön kesällä. Asiasta on käyty keskustelua jäsenmaiden välillä jo useamman kuukauden ajan, mutta yhteisymmärrystä ei ole löytynyt. Tuppurainen kuitenkin pitää sovun löytymistä todennäköisenä.
– Ei tämä mikään helppo asia ole. Meillähän ei ole vielä yhteisiä käytäntöjä karanteenien suhteen tai testitodistusten suhteen. Jos tämmöisellä yhteisellä digitaalisella todistuksella voitaisiin sopia siitä, miten esimerkiksi karanteeneja voitaisiin välttää tai yhteensovittaa, niin tämä on kyllä suunta, johon kaikki haluavat yhdessä kulkea, hän sanoo.
Rokotetodistus tulossa Suomessa käyttöön toukokuussa
Sosiaali- ja terveysministeriössä on käynnissä valmistelu sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottamiseksi. Siinä näkyisi tieto henkilön saamasta koronarokotteesta. Järjestelmä rakennetaan Omakanta-palvelun tietojen varaan.
– Arvioni on, että todistus tulisi saataville sekä paperisena että puhelimesta näytettävänä, Minna Saario STM:stä kertoo. Hän johtaa ministeriössä digitalisaation ja tiedonhallinnan ryhmää.
Valmistelussa varmistetaan, että kaikkien rokotettujen tiedot kirjataan yhdenmukaisesti Omakantaan. Haasteena ovat sairaanhoitopiireittäin vaihtelevat käytännöt. Valmistelu on kuitenkin nyt jo hyvälllä mallilla.
– Tällä hetkellä aikataulu on, että palvelu olisi kansalaisten käytettävissä toukokuussa, Saario sanoo MTV Uutisille.
Todistusjärjestelmästä on tulossa yhteensopiva muiden Euroopan maiden kanssa.
– Tämä rakentuu kyllä ihan täysin tähän kansainväliseen yhteistyöhön, erityisesti EU-maiden kesken. Eli se mitä tehdään tulee olemaan EU-yhteensopivaa, sikäli kun sellainen yhteinen ratkaisu EU:ssa saadaan.
Hallitus ei ole vielä linjannut, mihin todistusta aiotaan käyttää. Myös monessa muussa maassa tilanne on se, että rokotetodistusta valmistellaan, mutta sen käytöstä ei ole tehty tarkkoja linjauksia.
Matkailun lisäksi myös muita käyttötarkoituksia?
Matkailun lisäksi myös moni muu rajoitustoimista kärsinyt ala on toivonut rokotetodistusta avuksi palveluiden turvalliseen avaamiseen. Tästäkin odotetaan komissiolta tänään mielipidettä.
Maailman nopeimpiin rokottajamaihin lukeutuvassa Israelissa rokotetodistus on ollut merkittävässä roolissa palveluiden avaamisessa sulkutilan jälkeen. Siellä esimerkiksi urheilu- ja kulttuuritapahtumiin, ravintoloiden sisätiloihin ja kuntosaleille on vaadittu rokotetodistusta, niin sanottua "vihreää passia".
Matkailussa käytettävän rokotepassin on ottanut jo käyttöön muutama maa, muun muassa Kiina ja Bahrain. Valmistelut ovat käynnissä useissa maissa myös EU:n ulkopuolella.
Maailman terveysjärjestö WHO suhtautuu rokotetodistuksiin ja rokotepasseihin varauksella. Se painottaa, ettei rokottamattomuus saisi estää kokonaan matkustamista. Hätätilajohtaja Mike Ryan muistuttikin maanantaina rokotetilanteen olevan kansainvälisesti hyvin epätasa-arvoinen, sillä rokotesaatavuus vaihtelee suuresti maittain.
– Meidän on oltava varovaisia, ettei rokotetodistuksen vaatimisella rajoiteta yksilönvapauksia ja ihmisoikeuksia millään perusteettomalla tavalla, Ryan sanoi lehdistötilaisuudessa.
Rokotetodistusten ympärille epävarmuutta aiheuttaa se, ettei vielä ole juurikaan tutkimustietoa siitä, miten rokotetut voivat levittää koronavirusta. Myös joidenkin uusien virusmuunnosten vaikutus rokotteiden tarjoamaan suojaan on epävarma.