Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä "bling bling -purkeista" – keuhkolääkäri: "Tämä on tietynlainen ihmiskoe"

Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä – keuhkolääkäri: "tämä on tietynlainen ihmiskoe" 0:41
Katso videolta tiivistelmä sähkötupakoista löydetyistä myrkyistä ja lääkärin kommenteista.

Sähkötupakka on aiheena ollut melkein kaikkien huulilla sen nopeasti yleistyneen käytön vuoksi. Nuorten sähkötupakointi onkin kaksinkertaistunut vuoteen 2021 verrattuna.

Sähkötupakat eli vapet sisältävät aineita, jotka ovat kenen tahansa terveydelle haitallisia. 

Hämeen poliisi lähetti alaikäisten hallusta löytyneitä vapeja tarkempaan tutkimukseen Keskusrikospoliisin. 

Keskusrikospoliisissa toteutettujen tutkimuksien pohjalta selvisi, että sähkötupakat sisälsivät synteettisiä kannabinoideja, jotka ovat Suomessa kuluttajamarkkinoilla kiellettyjä psykoaktiivisia aineita (KKP-aineita) eli niin sanottuja muuntohuumeita. 

Lisäksi muista sähkötupakoista on aikaisemminkin löytynyt myrkyllisiä aineita, kuten lyijyä, formaldehydiä ja hyönteismyrkkyä. Myös laitteesta liukenee muun muassa raskasmetalleja, kuten kuparia ja sinkkiä, joita vapettajat vetävät henkeen höyryn mukana. 

Osasta näistä aineista ei tiedetä, miten ne vaikuttavat ihmiseen, mutta se tiedetään, että keuhkojen kautta kaikki menee elimistöön ja verenkiertoon tehokkaammin ja nopeammin, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri ja Turun yliopiston keuhkosairausopin professori Tuula Vasankari.

Liikkuu harhakuvia siitä, että jos ei ole mukana nikotiinia tai tupakkakasvia, niin eihän se ole paha, mutta näin ei todellakaan ole, Vasankari kertoo. 

– Vielä ei olla varmoja, mutta oletan, että vapettamisesta tulee keuhkoahtaumaa tai, että se käynnistää syöpäkasvaimien kasvun.

Tietämättömyys on suurin haaste

Suomessa saa laillisesti myydä täysi-ikäisille vain maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä.

Alaikäiset eivät saa ostaa mitään tupakkatuotteita laillisesti, joten he tilaavat niitä netistä. Tällöin ne voivat sisältää mitä vain. 

Vasankarin mukaan vapejen suurin haaste onkin se, ettei tiedetä tarkkaan mitä niissä on. 

– Se on tietynlainen ihmiskoe, Vasankari toteaa. 

Hänen mukaansa kukaan ei tiedä mitä käy, jos vapettaa vaikkapa 15-vuotiaasta kolmekymppiseksi.

Kysely: Sähkötupakan kieltoa kannatetaan enemmän kuin tavallisen tupakan

MTV Uutisten kyselyssä sähkötupakan kieltäminen saa enemmän kannatusta kuin tavallisen tupakan. Kieltoa kannattaa 43 prosenttia vastaajista. 

Myös Vasankari on huolissaan.

– Olemme tehneet hyvää työtä tupakoinnin lopettamiseksi, mutta nyt kun ollaan onnistuttu vähentämään sitä, on tullut uusi tapa koukuttaa ja markkinoida nikotiinia.

Hän uskoo, että vapet ovat niin suosittuja, koska ne ovat kivan näköisiä ja makuisi sekä taitavasti markkinoituja ja somessa hyvin läpilyöviä. 

– Tuotteet ovat tavattoman houkuttelevia, kun on karkin ja purkan makuisia, ja todella hienon näköisiä bling bling -tuoterasioita, jotka kelpaavat vaikka Diorin iltalaukkuun.

Lue myös:

    Uusimmat