Varapresidentti Vancella ensitapaaminen EU:n kanssa - Trumpin tuontitulleista tiukkaa sananvaihtoa

0:44imgKatso video: Orpon mukaan teräs- ja alumiinitullit ovat vahingollisia sekä Euroopalle että Yhdysvalloille.
Julkaistu 11.02.2025 19:24

STT

Sara Güven

sara.guven@mtv.fi

Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU ryhtyy tiukkoihin vastatoimiin Yhdysvaltain tuontitulleja vastaan. Donald Trump allekirjoitti viime yönä määräyksen 25 prosentin tulleista tuontiteräkselle ja -alumiinille.

Euroopan ja Yhdysvaltain uuden johdon tapaamiset käynnistyivät tällä viikolla Pariisissa, jonne maailman johtoa kokoontui Ranskan ja Intian yhdessä isännöimään tekoälykokoukseen.

Kokoukseen osallistui myös Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vance, joka keskusteli kokouksessa myös pääministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa.

Orpo esitti Vancelle kutsun tulla vierailulle Suomeen, mutta Orpo sai myös kutsun vierailla Washingtonissa.

– Hän (Vance) oli selvästi rakentava, suhtautui positiivisesti Eurooppaan sekä Suomeen, eikä mitään lisäjännitteitä noussut esille, Orpo sanoi Pariisissa kokouksen jälkeen.

Jos päivitys ei aukea, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Petteri Orpo tekoälyhuippukokoukseen Pariisiin

Voidaanko kauppasota välttää?

Kauppasota oli yksi kokouksen pääaiheista, kun Ursula von der Leyen tapasi tänään ensimmäistä kertaa Vancen Pariisissa tekoälyhuippukokouksen yhteydessä.

Vancen ja von der Leyenin tapaaminen oli toistaiseksi korkeatasoisin EU:n ja Yhdysvatojen uuden hallinnon välillä. Tällä viikolla Trumpin edustajat osallistuvat myös Naton puolustusministerikokoukseen ja Münchenin turvallisuuskonferenssiin.

Jännitteitä Euroopan ja Yhdysvaltain välille on tuonut mahdollinen kauppasota. Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump allekirjoitti varhain tiistaina Suomen aikaa toimeenpanomääräyksen 25 prosentin tuontitulleista teräkselle ja alumiinille. Niiden on määrä astua voimaan 12. maaliskuuta.

Vance saapui Pariisin tekoälyhuippukokoukseen mukanaan kaksijakoinen viesti. Trumpin Yhdysvallat haluaa tehdä yhteistyötä, mutta Euroopan pitää lopettaa amerikkalaisyritysten liiallinen sääntely.

Vieläkö Eurooppa yrittää neuvotella Trumpin kanssa kauppasodan välttämiseksi?

– Olemme totta kai valmiita neuvottelemaan, ja pitää neuvotella ja lujaa. Mutta meidän pitää samaan aikaan olla valmiita vastatoimiin, Orpo sanoi.

Orpo sanoi, että Euroopalla pitää olla neuvotteluissa itsetunto kohdillaan.

– Eurooppa on lähes puolen miljardin asukkaan maanosa ja myös tärkeä kauppakumppani Yhdysvalloille.

Ei neuvotteluita Ukrainasta Euroopan yli

Nyt käynnissä olevaa viikkoa on kuvattu mediassa turvallisuuspolitiikan superviikoksi, sillä Yhdysvaltain tuore johto tapaa Euroopan johtajia Pariisin lisäksi Naton puolustusministerikokouksessa Brysselissä sekä Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonloppuna.

Mediaan on tihkunut tietoja, että Münchenissä voitaisiin keskustella mahdollisesta Trumpin hallinnon rauhansuunnitelmasta Ukrainaan.

Orpon mukaan München voi olla yksi paikka Trumpin keskustelun avaukselle, mutta mitään varmaa tietoa asiasta ei ole.

– Mutta Ukrainan tilanteesta tullaan varmasti keskustelemaan, ja Suomen ja Euroopan tavoitteet ovat yhtenäisiä.

Orpon mukaan mahdollisia rauhanneuvotteluita ei voida käydä ilman Ukrainaa tai Euroopan yli.

– Ja mahdollisen sopimuksen pitää olla myös Euroopan ja Ukrainan kannalta hyvä.

Tämä tarkoittaa muun muassa Ukrainan suvereniteetin säilyttämistä ja sitä, että Ukrainalle säilyy mahdollisuus päästä EU:n ja Naton jäseneksi.

– Siinä EU:n pitää olla voimakkaasti mukana. Suomella on tässä jälleen kokoaan suurempi rooli, sillä olemme nyt myös Etyjin puheenjohtajamaa. Toimimme aktiivisesti sekä Ukrainan, Yhdysvaltojen että Euroopan suuntaan.

Tuoreimmat aiheesta

EU