Hautajaisista lankeava lasku voi vaihdella suurestikin. Hautajaiset maksetaan vainajan varoista, mutta rahattoman kohdalla viime kädessä maksajaksi joutuu kuolleen kotikunta. Toimeentulotuella katetaan vain välttämättömät kustannukset, joten vähävarainen vainaja voi joutua jopa tuhkatuksi vastoin tahtoaan.
Hautauksessa kustannuksia aiheutuu vähintään hautaustoimiston palveluksista, seurakunnan maksuista ja perunkirjoituksesta, Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius listaa.
Hautaustoimiston lasku voi olla mitä vain noin 700–5 000 euron välillä, palveluista ja tuotteista riippuen. Välttämättömiä kuluja ovat arkku, vainajan arkkuun laittaminen puettuna ja kuljetukset.
Seurakunnan hautapaikkamaksu vaihtelee paikkakunnan mukaan, aina ilmaisista viimeisistä leposijoista suurien paikkakuntien jopa 1700 euron hintaisiin hautapaikkoihin asti. Perunkirjoituksen hinta puolestaan riippuu siitä, tekeekö sen itse, antaako sen hautaustoimiston tehtäväksi vai tarvitseeko siihen esimerkiksi asianajotoimiston apua, jolloin hinta voi nousta jopa tuhansiin euroihin.
Ei varaa hautajaisiin?
Hautajaiset maksetaan tavallisesti vainajan omista varoista. Jos niitä ei ole, eivätkä omaisetkaan ota hautausta hoitaakseen, lankeaa vastuu vainajan viimeiselle kotikunnalle.
– Viimesijainen on toimeentulotuki, joka kattaa välttämättömät kustannukset. Käytännöt ovat kirjavat: joillain paikkakunnilla se voi olla arkkuhautaus, joissain vain tuhkaus, Forsius kertoo
Forsiuksen mukaan käytännöt voivat olla jopa lainvastaisia. Hautauspalvelujen hankinnan kilpailutuksessa kun halvin vaihtoehto voittaa.
– Hautaustoimilain mukaan vainajan tahtoa tulee noudattaa. Entä, jos ei ole halunnut tulla tuhkatuksi? Siinä rikotaan vainajan vakaumusta, yhdenvertaisuuslakia ja lakia julkisista hankinnoista, Forsius sanoo.
Studio55.fi/Milja Atu
Kirjatut hautajaistoiveet helpottavat omaisten toimia kuoleman jälkeen
Kuva: Colourbox.com