Värikäs elämä ohi – olympiavoittaja Robert Dill-Bundi on menehtynyt

Olympiahistorian ainoa sveitsiläinen ratapyöräilyn olympiavoittaja Robert Dill-Bundi on kuollut 65-vuotiaana, uutisoi Blick useiden muiden sveitsiläismedioiden tavoin. Dill-Bundi eli värikkään elämän, joka tarjosi hänen kotimaansa medialle uutisoitavaa vuosikymmenien ajan.

Dill-Bundi polki ratapyöräilyn takaa-ajon olympiavoittoon Moskovassa 1980. Maaliin tultuaan hän kumartui suutelemaan rataa, mutta koska kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa kommunistivaltiossa, eleestä nousi Sveitsissä äläkkä.

Dill-Bundia syytettiin kommunistisympatioista ja nimitettiin jopa kommunistisiaksi, mutta hän itse sanoi, ettei spontaani ele ollut tarkoitettu poliittiseksi kannanotoksi.

Dill-Bundi voitti myös maailmanmestaruuden ennen kuin päätti urheilu-uransa 1988. Vuonna 1999 Dill-Bundilta poistettiin leikkauksessa pahanlaatuinen aivokasvain, joka uusiutui kaksi vuotta myöhemmin.

Ollessaan toipumassa uudesta aivoleikkauksesta Karibialla Dill-Bundi rakastui 22 vuotta itseään nuorempaan kuubalaiseen naiseen, jonka kanssa hän meni naimisiin 2006. Aiemmasta avioliitostaan Dill-Bundilla oli kolme lasta.

Syksyllä 2006 Dill-Bundin aivokasvain uusiutui jälleen, mutta tällä kertaa lääkärit pitivät leikkausta mahdottomana. Olympiavoittajan pelasti sädehoito, ja paranemisestaan riemastuneensa Dill-Bundi muutti vaimonsa kanssa Kuubaan, jonne hän rakensi talon ja perusti ravintolan.

Avioliitto päättyi kuitenkin eroon, ja koska talo oli vaimon nimissä, Dill-Bundi joutui palaamaan Sveitsiin omaisuutensa menettäneenä.

Elokuussa 2013 Dill-Bundi menetti tajuntansa ajaessaan autoa Sveitsin Aiglessa ja aiheutti usean auton kolarin, jossa loukkaantui seitsemän ihmistä, osa heistä vakavasti. Dill-Bundi tuomittiin 2015 oikeudessa sakkoihin. Muutama viikko ennen oikeudenkäyntiä hän sai sydänkohtauksen.

– Elämä on aina elämisen arvoista. Kamppailu kannattaa, Dill-Bundi sanoi kolme vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat