Vasemmistoliitto toppuuttelee tiedustelulain kiirehtimistä – kansalaisten perusoikeudet huolena

2:36img
Julkaistu 19.04.2017 13:08

MTV UUTISET

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) ei kannata tiedustelulakiin liittyvää perustuslain muutosta tällä vaalikaudella. Anderssonin mielestä kiirehtiminen murentaisi perusoikeuksien suojaa.

Perustuslain muuttaminen takaisi viranomaisille nykyistä laajemmat tiedonsaantimahdollisuudet. Työryhmien ehdotus tiedustelulaiksi muun muassa kaataisi kirjesalaisuuden tapauksissa, joissa kansallinen turvallisuus on uhattuna.

Andersson sanoo, että perusoikeuksista tulee säätää ainoastaan yli vaalikausien ulottuvalla harkinnalla ja laajalla parlamentaarisella yhteisymmärryksellä.

– Demokratian vaatimuksia ei saa sivuuttaa. Jos tiedustelulainsäädäntöä kiirehditään, muodostetaan samalla ennakkotapaus sille, millä edellytyksillä perusoikeuksista säädetään, hän sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliiton mielestä tiedustelulakia pitää uudistaa, mutta puolue suhtautuu asian kiirehtimiseen kriittisesti. Viranomaisilla pitää olla työkalut turvallisuuden takaamiseksi, mutta kansalaisten oikeusturvasta on huolehdittava.

Vasemmistoliitto aikoo ottaa kantaa tiedustelulakipakettiin, kun se tulee hallituksen esityksinä eduskuntaan.

2:42img

Katse ensi syksyssä

Hallituksen tavoitteena on saada esitykset tiedustelulaiksi eduskunnan käsiteltäväksi tulevalla syysistuntokaudella. Hallitus on toistuvasti vedonnut oppositioon, jotta perustuslain muuttaminen onnistuisi nopeutetussa aikataulussa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä turvallisuusympäristö on muuttunut viime vuosina huonompaan suuntaan. Esimerkkeinä hän mainitsee muutaman vuoden takaisen ulkoministeriöön kohdistuneen verkkovakoilun ja yhä lähempänä Suomea tapahtuneet terrori-iskut.

Kaikkonen kannattaa tarvittavien lakimuutosten hyväksymistä tällä vaalikaudella.

– Suomessa ei ole ollut tähän asti tiedustelulainsäädäntöä, mikä on vaikeuttanut erilaisten vakavien uhkien, kuten terrorismin ja verkkovakoilun torjumista, Kaikkonen sanoo tiedotteessa.

Suuri enemmistö tarvitaan

Jos perustuslain muutos halutaan saada läpi kiireellisenä eli jo tämän eduskunnan aikana, muutoksen taakse pitää ensin saada viisi kuudesosaa kansanedustajista. Muuten asian käsittely siirtyy seuraavalle eduskunnalle.

Hallituspuolueiden lisäksi ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on eduskunnassa vedonnut tiedustelulain puolesta. Muista oppositiopuolueista SDP:llä on 35, vihreillä 15, vasemmistoliitolla 12 ja RKP:llä 9 kansanedustajaa. Perustuslain nopeutettu käsittely vaatisi 166 edustajan tuen, joten hallitus ja viiden edustajan kristillisdemokraatit tarvitsevat vähintään SDP:n ja jonkin muun oppositiopuolueen tuen.

Tiedustelulakia valmistelleet työryhmät luovuttivat tänään mietintönsä ministereille. Laki sallisi muun muassa verkkotiedustelun, johon viranomaisilla ei nyt ole valtuuksia. Tiedustelua voisi tehdä niin Suomessa kuin ulkomailla. Suojelupoliisi voisi alkaa tehdä ulkomaantiedustelua.

Työryhmissä tehty lakiluonnos lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa