Entisen vasemmistosissin Cesare Battistin vuosikymmeniä kestänyt Italian viranomaisten pakoilu alkoi viikonloppuna lähestyä loppuaan. 64-vuotiaan Battistin monikymmenvuotiseen pakoon liittyy useita pidätyksiä ja kansainvälisen poliitiikan vääntöjä.
Bolivian poliisi ilmoitti sunnuntaina, että italialainen Battisti on pidätetty. Nyt häntä odottaa karkotus ensin Brasiliaan ja sieltä edelleen Italiaan.
Parikymppinen Battisti kuului Aseistetut proletaarit kommunismin puolesta -ryhmittymään (PAC), joka toteutti 1970-luvun Italiassa kymmeniä aseellisia ryöstöjä. Terroristinen ryhmä oli oikeuden mukaan vastuussa myös muutamista murhista.
Ensimmäisen kerran Battisti otettiin kiinni Milanossa vuonna 1979, kun poliisi tutki kaupungissa tapahtunutta kultasepän kuolemaa. Battisti sai tuolloin muutaman muun PAC:n jäsenen kanssa 12 ja puolen vuoden tuomion.
Vankeus ei kestänyt kauaa
Cesare Battisti ei ehtinyt istua kauaa vankilasta ennen kuin hän onnistui pakenemaan. Muut vasemmistosissit järjestivät miehen paon vuonna 1981.
Hän pakeni ensin Ranskaan ja sieltä Meksikoon. Battisti palasi takaisin Ranskaan vuonna 1990. Ranska kieltäytyi toistuvasti luovuttamasta häntä Italiaan.
Tuona aikana vankikarkuri aloitti uransa kirjailijana julkaisemalla useita dekkareita ja jännityskirjoja.
Lukuisten luovutusvaatimusten jälkeen Battisti otettiin vuonna 2004 kiinni Pariisissa. Hänet päästettiin vapaalle odottamaan asian oikeuskäsittelyä, minkä aikana hän jatkoi vankilapakoaan Brasiliaan.
Diplomaattisen kriisin aiheuttaja
Seuraavan kerran Battisti joutui telkien taakse vuonna 2007 Brasiliassa. Italiassa oltiin jo lähes varmoja miehen palauttamisesta kotimaahansa, mutta hän saikin poliittisen turvapaikan Brasiliasta vuonna 2009. Turvapaikkaprosessissa vahvana vaikuttajana toimi vasemmistolainen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva.
Arkistokuvaa Cesare Battistista Brasilian poliisin kiinniottamana viime vuosikymmenellä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Italian kuultua päätöksestä maa käski välittömästi suurlähettiläänsä protestoimaan päätöstä. Diplomaattisen kiistan käynnistyttyä myös Italian pääministeri Silvio Berlusconi laittoi arvovaltansa peliin.
– Ilmoitan vakaumukseni taistella loppuun saakka, kunnes Battisti on luovutettu Italian oikeuden käsiin. Tämä kiista ei ole loppu: Italia ei aio luovuttaa, Berlusconi julisti.
Pitkään jatkuneen poliittisen väännön jälkeen oikeus päätti Brasiliassa vuonna 2015, että Battisti on karkotettava joko Meksikoon tai Ranskaan.
Battistin saaga kuitenkin jatkui vuoroin pidätettynä ja vuoroin vapaalla ja välillä jopa Brasilian viranomaisten sähköisessä valvonnassa. Kertaalleen hän meni syömälakkoon vankilassa välttääkseen karkotuksen.
Bolsonaron valinta käänsi onnen, pako jatkui Boliviaan
Battistin onni kääntyi viimein, kun äärioikeistolainen Jair Bolsonaro valittiin viime syksynä Brasilian presidentiksi. Hän kertoi jo vaalikampanjansa aikana aikovansa karkottaa ex-sissin, jota hänen vasemmistolaiset edeltäjänsä olivat suojelleet.
Bolsonaron virkakausi alkoi tämän vuoden alussa ja viranomaiset menivät lähes välittömästi hakemaan Battistia. Hän oli kuitenkin kadonnut.
Lopulta Interpolin kansainvälinen ryhmä sai tekoparralla ja viiksillä naamioituneen miehen kiinni myöhään lauantaina Santa Cruz de la Sierran kaupungissa Boliviassa.
Battistin etsintäkuulutuksen yhteydessä Brasilian poliisi julkaisi kuvia, miltä mies saattaa näyttää eri valeasuissa.
Italian poliisi lähetti eilen erikoiskoneen noutamaan Battistia Italiaan. Italian pääministeri Matteo Salvini on kiittänyt poliisia ja muita viranoamisia, jotka osallistuivat Battistin etsintään.
– Battisti on saatu kiinni! Demokratia on vahvempi kuin terrorismi, tviittasi Italian Brasilian-suurlähettiläs Antonio Bernardini.
"Minua uhkaa kidutus ja kuolema"
Battistia odottaa Italiassa elinkautinen tuomio murhista terroristisen ryhmän jäsenenä. Battisti on kiistänyt, että hänellä olisi mitään tekemistä veritöiden kanssa. PAC:n jäsenyyden hän myöntää.
Battistin mukaan häntä uhkaa Italiassa "kidutus ja kuolema". Miehellä on Brasiliassa vaimo ja viisivuotias poika.
– Se, että yrittää muuttaa yhteiskuntaa asein, on totta kai tyhmää. Mutta siihen aikaan kaikilla oli ase. Sissejä oli joka maailmankolkassa, ja Italia oli luisunut vaiheeseen, josta olisi voinut seurata vallankumous, Battisti perusteli aikoinaan sisseihin liittymistään.
Ilman uusia yllättäviä käänteitä Cesare Battistin pako on siis lähes neljän vuosikymmenen jälkeen päättymässä ja hän lentää Italian poliisin erikoiskoneessa kotimaahansa.
Lähteet: STT, AP, AFP, Reuters, BBC