Suuren Vastaamo-oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi tänään. Syyttäjät vaativat Julius Aleksanteri Kivimäelle vuosien vankeutta psykoterapiakeskuksen tietomurtoon liittyvistä rikoksista.
Myös tietomurron tuhannet uhrit vaativat Kivimäelle kovaa rangaistusta. Uhrit ovat odottaneet oikeutta jo yli kolmen vuoden ajan.
Osalle oikeudenkäynnin alku on monelle helpotus, mutta moni kärsii tietovuodon seurauksista vielä tänäkin päivänä.
– Toisaalta ollaan tyytyväisiä että vihdoin he saavat oikeutta. Ainakin he toivovat saavansa. Toisaalta tämä aiheuttaa ihan valtavaa ahdistusta monissa. Nousee vanhat traumat pintaan ja myöskin ne asiat mitkä on aikanaan vuotaneet, kuvailee juristi Jenni Raiskio, joka edustaa noin 1 500 uhria.
– Heillä kaikilla on perhe ystäviä ja työyhteisöjä joista he ovat puhuneet näissä terapioissa ja siellä löytyy myös sellaisia tarinoita missä joku on miettinyt oman henkensä riistämistä kun nämä tiedot ovat levinneet. Todella vakavia seurauksia vielä tänäkin päiväkin.
Uhrit voivat osallistua etäyhteydellä
Syyttäjät vaativat Julius Aleksanteri Kivimäelle seitsemän vuoden vankeutta psykoterapiakeskuksen tietojen viemisestä ja vuotamisesta pimeään Tor-verkkoon.
Koska asianomistajia on valtaisa määrä, oikeudenkäynti pidetään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa poikkeusjärjestelyin.
Uhrit voivat osallistua istuntoihin etäyhteydellä, eikä läsnäolo ole pakollista.
– Osa asiakkaista on sanonut, että haluaa ilman muuta tulla seuraamaan, joku haluaisin nähdä jopa silmästä silmään Kivimäen, että kuka heille on tehnyt tämän vääryyden, Raiskio sanoo.
–Toiset eivät taas halua olla missään tekemisissä koko käsittelyn kanssa. Tämä on varmasti ihan hienosti järjestetty että heillä on mahdollisuus olla anonyymisti paikalla.
Oikeudenkäynti jatkuu useiden kuukausien ajan.
Rikoksista syytettyä Kivimäkeä on määrä kuulla käräjillä vasta ensi vuoden puolella. Hän on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikokseen.