Vatsarasvasta löytyi ikävä sivuvaikutus – koskee erityisesti naisia

Mitä enemmän vatsarasvaa henkilöllä oli, sitä suurempi oli myös kipujen todennäköisyys, havaittiin tutkimuksessa.

Ylimääräinen rasva vatsalla liittyy krooniseen kipuun naisilla. Tähän tulokseen tulivat australialaistutkijat, jotka perkasivat yli 32 000 hengen tietoja. Tiedot oli saatu UK Biobank -tietokannasta, kertoo Independent.

Tutkimus julkaistiin Regional Anaesthesia And Pain Medicine -lehdessä.

Ylipaino ja korkeampi painoindeksi liittyivät kipuriskiin

Tutkituista henkilöistä 51 prosenttia oli naisia. Tutkittavien keski-ikä oli 55 vuotta. 

Koehenkilöille tehtiin magneettikuvauksia, joissa mitattiin rasvan määrää elinten ympärillä. Heiltä myös kyseltiin yli kolme kuukautta kestäneistä kiputuntemuksista esimerkiksi niskan, olkapäiden, selän ja polvien alueella.

Kaksi vuotta myöhemmin tehtiin kipuarvioita ja seurantakuvauksia 638 koehenkilönä olleelle.

Mitä enemmän vatsarasvaa henkilöllä oli, sitä suurempi todennäköisyys oli kipujen raportoimiselle tutkimuksessa. Ylipaino ja korkeampi painoindeksi liittyivät myös suurempaan kivun riskiin. 

Katso myös: Taru laihdutti pari vuosikymmentä – lääkäri tarjosi painonpudotusta lääkkeeksi "vaivaan kuin vaivaan". Juttu jatkuu videon alla.

Naisilla enemmän kipuja

Naiset kärsivät kivuista enemmän kuin miehet. Jos rasvaa oli sisäelinten ympärillä, riski kivulle oli kaksinkertainen.

Jos rasvaa oli ihon alla tai sekä ihon alla että sisäelinten ympärillä, naisen riski kivulle oli 60 prosenttia. Miehillä vastaavien kipujen riskiprosentit olivat 39 ja 13 prosenttia.

Yhteys rasvan ja kivun välillä säilyi, vaikka huomioon otettiin muita tekijöitä, kuten ikä, pituus, tulot ja fyysinen aktiivisuus.

Rasvan vähentäminen voisi auttaa kivunhallinnassa

Tutkimus oli seuranta, eikä se voi todentaa syy-seuraussuhdetta. Toinen magneettikuvasarja myös otettiin melko pienestä joukosta koehenkilöitä; henkilöt eivät myöskään arvioineet kokemansa kivun vaikeusastetta.

Tutkimustiimin mukaan rasvan vähentäminen vyötäröltä voisi toimia kroonisen kivunhoidon menetelmänä, varsinkin, jos kipua on useissa paikoissa ja se on levinnyt laajalle. On mahdollista, että rasvan kertyminen liittyy lisääntyneeseen tulehdukseen kehossa, mikä osaltaan aiheuttaa kipua.

Katso myös: Voiko ihminen olla terve lihava?

Lue myös:

    Uusimmat