"Vedin kurkusta alas yli 500 000 vanhaa markkaa"

Lehtikuva/Jussi Nukari
Lehtikuva/Jussi NukariCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2010
Julkaistu 14.02.2010 15:00(Päivitetty 31.05.2010 10:36)

Viina vei taiteilija Reijo Raekalliota 33 vuotta. Meno ei rauhoittunut edes avioeron myötä. Lopulta myös uusi kumppani sai juomisesta tarpeekseen. Reijo tunnusti 47-vuotiaana terapiassa ensimmäistä kertaa, että hän on alkoholisti.

Reijo Raekallio tutustui alkoholiin 14-vuotiaana nuorukaisena. Hän muutti syrjäkyliltä kirkolle oppikoulun vuoksi. Alkoholikokeiluille tuli hyvä tilaisuus, kun vanhempien valvonta puuttui.

− Makean viinin maku ja humalluttava vaikutus tuntuivat hyvältä, Reijo muistelee ensikosketustaan alkoholiin.

Meno rauhoittui hetkeksi, kun Reijo keskeytti koulun ja palasi kotiin. Ajokortin myötä veri alkoi jälleen vetää nuorta miestä kylille.

Opiskeluaikoina alkoholinkäyttö johti jo vaarallisiin ylilyönteihin. Eräänä kertana Reijo sammui kovilla pakkasilla hankeen.

− Heräsin syvälle lumeen hautautuneena ja kömmin rappukäytävään lämmittelemään. En nähnyt toiminnassani mitään outoa. Olin kehittänyt puolustusmuurin ympärilleni.

Perheenisä tissutteli kotona

Reijo solmi opiskeluvuosinaan avioliiton. Kun kaksikon ensimmäinen lapsi syntyi, Reijo alkoi tissutella alkoholia kotona.

− Vaimo opiskeli tuolloin viikot muualla. Hoidin yksin poikaamme arkisin. Lievitin ahdistusta lasillisella viiniä, Reijo sanoo.

Tissuttelu kasvoi, kun Reijo jäi leipätyöstään opettajana vapaaksi taiteilijaksi. Hän kattoi pöytään päivittäin ruoan kyytipojaksi viiniä ja snapseja. Maalaaminen sujui pienessä hiprakassa.

− Mielestäni hyvä elämä oli sitä, että viinaa oli riittävästi. Haaveilin lottovoitosta ja siitä, että voisin ostaa rahoilla läjäpäin alkoholia.

Reijon lähipiirissä alkoholia käytettiin runsaasti, eikä miehen toiminta herättänyt kummastusta. Vähitellen terveydenhoitajaksi erikoistuva vaimo alkoi kuitenkin hermostua miehensä juomatavoista yhä enemmän.

Reijo otti kuvioihin piilopullon. Lopulta vaimo sai tarpeekseen. Hän lähti ja otti lapset mukaansa.

− Edes avioero ei herättänyt. Mielestäni vika ei ollut minussa tai alkoholissa vaan siinä, että vaimo oli taatusti rakastunut johonkin toiseen.

Reijo havahtui tilaansa

Lehtikuva/Martti Kainulainen

Lehtikuva/Martti Kainulainen

Eron myötä Reijon juominen notkahti hetkeksi. Hän löysi uuden kumppanin ja solmi uuden avioliiton.

Alkoholi palasi pian kuvioihin. Uusi elämänkumppani katsoi menoa aikansa, kunnes sai tarpeekseen. Hän otti yhteyttä sosiaalitoimistoon, jossa osaavan henkilön hälytyskellot alkoivat soida.

− Palasin kotiin ryyppyreissulta, kun vaimo ilmoitti suoraan, että joko menet hoitoon tai hän lähtee, Reijo kertaa.

Jokin liikahti Reijon päässä. Hän ei tahtonut menettää vaimoa toista kertaa. Reijo sulki pullon korkin ja kesti kuivin suin viisi viikkoa, kunnes hoitojakso Ruotsissa sijaitsevassa Myllykodissa alkoi.

− Ajattelin, että menen hoitoon lepäämään ja nostelemaan puntteja. Pidin koko juttua viinanhallintakurssina, jonka jälkeen osaisin juoda oikein.

Uusi elämä ilmaa viinaa

Ruotsalainen hoitolaitos osoittautui kaikeksi muuksi kuin lepolomaksi. Reijo löysi itsensä terapiasta sekä istumassa piirissä muiden alkoholistien kanssa. Rankan itsetutkiskelun myötä Reijo tajusi lopulta, että hän on sairas.

− Nimeni on Reijo, ja olen alkoholisti, Reijo muistaa lausuneensa 47-vuotiaana, vuosia kestäneen liikakäytön päätteeksi.

Asian myöntäminen oli ratkaiseva askel toipumiseen. Reijo vietti Myllykodissa viisi viikkoa ja palasi kotiin uutena miehenä. Kittiläläinen taiteilija on selvin päin kolmattatoista vuotta.

− Vuosi hoitojen jälkeen viinanhimo haihtui pois mielestä. Juominen toimi minulle mielialalääkkeenä. Sen tilalle on tullut vertaistuki. Käyn yhä viikoittain terapiassa.

Alkoholi vei mennessään useiden vuosien ohella mittavan summan rahaa.

− Terapeutin kanssa arvioimme, että vedin vuosien mittaan kurkusta alas yli 500 000 vanhaa markkaa. On silti turha miettiä, että olisinpa lopettanut jo aiemmin. Alkoholin voi jättää missä iässä hyvänsä, kun sitä todella itse haluaa, Reijo summaa.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Osallistu keskusteluun!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55