Lottokuponki kateissa? Hävinneitä lottokuponkeja selitellään erityisesti silloin, kun peräänkuulutetaan suuren potin voittajaa.
”Koira söi lottokupongin, mutta muistan numerot.” Veikkaus saa tasaisesti yhteydenottoja, joissa kadonnutta lottokuponkia selitellään monin eri tavoin. Viime vuosina yhteydenottojen määrä on kuitenkin vähentynyt, sillä suurin osa pelaajista pelaa netissä tai tunnistautuneena esimerkiksi Veikkaus-kortilla.
Tarinan oikeellisuus pystytään tarkistamaan käytännössä aina
Ihmiset selittelevät hävinneitä kuponkejaan erityisesti silloin, kun Veikkaus ilmoittaa lunastamatta jääneestä päävoittopotista. Tällä halutaan herätellä mahdollisia pelaajia, löytyisikö kuponki jostain.
– Kun kuulutetaan ison potin perään, ihmisten mielikuvitus ryhtyy laukkaamaan ja mielikuvitus tekee tepposet. Osa ajattelee täysin vilpittömästi, että kyseessä oli heidän kuponkinsa, kertoo Veikkauksen viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta.
Noin vain henkilö ei voittoa saa, vaan häneltä tiedustellaan muun muassa sitä, missä kyseinen peli on pelattu ja kuinka monta riviä hän pelasi, oliko mukana Jokeri tai Tuplaus ja niin edelleen.
– Tällaiset asiat pystytään tarkistamaan järjestelmästä. Tarkistamme, täsmääkö tarina siihen peliin, jolla täysosuma on pelattu. Silloin pystytään suhteellisen helposti ja käytännössä aina selvittämään, onko tarina oikea vai väärä.
Ilmivallan mukaan tapauksissa, joissa ison potin voittaja on ollut hakusessa, tarinat eivät ole täsmänneet. Joskus pelaajat tulevat näyttämään myös puoliksi tuhoutuneita tositteita. Näissäkin tapauksissa jäljellä olevista tiedoista pystytään useimmiten katsomaan täsmääkö se voittajan kanssa.
Tositteita säilötty ”huonojen kirjojen” välissä
Viimeisen kolmen ja neljän vuoden aikana yrityksiä on tullut huomattavasti vähemmän, sillä nykyisin pelaamisesta suurin osa tapahtuu netissä tai Veikkaus-kortilla.
– Viesti on mennyt perille, kannattaa pelata Veikkaus-kortilla tai tunnistautuneena, jolloin voitto tulee varmasti kotiin, Ilmivalta toteaa.
Veikkauksen tiedottaja Pipsa Öhmanin mukaan he ovat kuulleet paljon tarinoita myös siitä, miten voittotositteita on suojeltu. Tositteita on säilytetty esimerkiksi asekaapissa ja ”huonojen kirjojen” välissä, joita voittaja ei ole uskonut varkaankaan vievän.
– Eräs voittaja oli sujauttanut tositteen säilöön RUK-vuosikirjan väliin, koska niitä on Suomessa niin paljon, ettei voittaja uskonut sen kiinnostavan mahdollisia varkaita, Öhman toteaa.
Yleistä voittajille tuntuu kuitenkin olevan se, että he tarkistavat säännöllisin väliajoin, onko tosite yhä tallessa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.