Venäjän presidentti Vladimir Putin teki perjantaina monet yllättäneen siirron kiistassa Yhdysvaltain kanssa. Hän päätti vastoin ulkoministeri Sergei Lavrovin ehdotusta, ettei Venäjä karkota 35:tä amerikkalaisdiplomaattia Venäjältä.
Yhdysvallat ilmoitti torstaina karkottavansa juuri tuon määrän venäläisiä Yhdysvalloista maan presidentinvaaleihin liittyneen hakkeroinnin takia. Venäjä on kiistänyt hakkeroinnin. Maksaminen takaisin samalla mitalla olisi ollut odotettu reaktio, mutta Putin kertoi sivuuttavansa presidentti Barack Obaman päätöksen ja keskittyvänsä tulevaan.
– Vaikka meillä on oikeus kostaa, me emme turvaudu vastuuttomaan "keittiödiplomatiaan" vaan suunnittelemme jatkotoimia Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden korjaamiseksi perustuen Donald Trumpin hallinnon politiikkaan, Putinin lausunnossa todettiin.
– On valitettavaa, että Obaman hallinto päättää kautensa tällä tavoin, Putin totesi viestissään ja lähetti "kaikesta huolimatta" hyvän uudenvuoden toivotukset myös Obamalle ja tämän perheelle.
Putinin viesti oli muotoiltu hyvin sovinnolliseen sävyyn, ja siinä ammuttiin alas mediatietoja, joiden mukaan Venäjä olisi sulkemassa länsimaiden lähetystöjen henkilökunnan lasten käyttämän kansainvälisen koulun tai Yhdysvaltain lähetystön käyttämän lomanviettopaikan. Putin päinvastoin korosti, ettei hän halua aiheuttaa vaikeuksia amerikkalaisdiplomaateille ja esitti jopa näiden lapsille kutsun tulla juhlimaan uuttavuotta ja joulua Kremliin.
Suhteisiin jää ongelmia
Asiantuntijoiden mukaan ei ole ollenkaan varmaa, että Trump kykenee siirtämään hakkerointikohun pois suurvaltasuhteiden päiväjärjestyksestä. Monet vaikutusvaltaiset republikaanisenaattorit ovat vaatineet Yhdysvaltoja pysymään tiukkana suhteessa Venäjään.
Obaman määräämät sanktiot olivat lopulta niin lieviä, että hän mahdollisesti sopi niiden sisällöstä Trumpin kanssa ennen niiden julkistamista, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Tästä kielii sekin, ettei Trump ole mitenkään selvästi tuominnut Obaman pakotepäätöstä.
– Normaalina vaalivuotena ulkoisen valtion puuttuminen vaaleihin kriittisellä hetkellä olisi ollut Yhdysvalloissa valtava skandaali ja vastaus olisi ollut paljon rajumpi kuin mitä nyt tuli, Aaltola sanoo.
Yhdysvallat on tosin vihjannut myös omista kyberoperaatioista, joten kaikkia vastatoimia Venäjän suuntaan ei ole välttämättä vielä nähty.
Venäjän hakkerointi on Aaltolan mukaan kiusallista niin väistyvälle kuin uudelle presidentille. Obaman se saa näyttämään heikolta ulkopolitiikan johtajalta, jonka kaudella tällaista pääsi tapahtumaan. Trumpin hallintoa taas varjostaa ajatus, että ulkopuolinen hakkerointi saattoi edesauttaa hänet vaalivoittoon.
3:32