Venäjä kiehuu shakkipannasta

Kreml väittää, että shakin kattojärjestön Fiden yleiskokouksen päätös pitää venäläisten ja valkovenäläisten pelaajien porttikielto voimassa oli seurausta länsimaiden ja Ukrainan painostuksesta.

Fiden sunnuntaisessa yleiskokouksessa päätettiin ylläpitää osallistumiskieltoa, joka määrättiin sen jälkeen, kun Venäjä lähetti armeijansa Ukrainaan helmikuussa 2022. Valko-Venäjä salli venäläisjoukkojen käyttää aluettaan edetäkseen Ukrainaan.

– Länsi ja Ukraina painostavat avoimesti ja peittelemättömästi Fiden jäsenmaita. Tämä ei ole mikään salaisuus, kaikki tietävät siitä, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kysyttäessä kiellon kumoamisesta maanantaina.

– Valitettavasti Fide ei myöskään ole vapaa urheilun ja erityisesti shakkimaailman politisoinnista.

Ukrainan hallitus, Yhdysvaltain ulkoministeriö sekä useat pelaajat, kuten entinen maailmanmestari Magnus Carlsen ja Ukrainan olympiajoukkueen jäsenet, olivat kehottaneet shakkiliittoja hylkäämään Venäjän liittolaisen Kirgisian alkuperäisen esityksen, joka koski molempien maiden täydellistä palauttamista.

Fide on kuitenkin suostunut harkitsemaan venäläisiä ja valkovenäläisiä juniori- ja vammaispelaajia koskevien rajoitusten nostamista. Peskov kiitti Kirgisiaa esityksen nostamisesta ja sanoi, että Venäjän shakkiliitto jatkaa työtä osallistumiskiellon poistamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat