Venäjä-sotkuissa ryvettynyt talousrikollinen voi nousta vetämään Trumpin kampanjaa

paul manafort
Donald Trumpin entinen kampanjapäälikkö Paul Manafort saapumassa oikeuteen New Yorkissa kesäkuussa 2019.
Julkaistu 20.03.2024 06:13
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Yhdysvaltain presidentiksi takaisin pyrkivä Donald Trump saattaa palkata kampanjapäällikökseen tutun nimen. Lobbari Paul Manafort veti Trumpin presidenttikampanjaa kesällä 2016 ennen kuin sai potkut. Talousrikoksista tuomittuun, Trumpin sittemmin armahtamaan Manafortiin kytkeytyvät myös Venäjä ja Ukraina. 

Washington Post uutisoi maanantaina Manafortin mahdollisesta nimityksestä. Se voisi pitää sisällään muun muassa kampanjarahoituksen keräämistä. Onko vanhasta kamusta myös auttamaan Trumpia henkilökohtaisesti? Trump näyttää olevan akuutissa rahapulassa mahdollisten ulosottojensa kanssa.

Trump vaatii alaisiltaan alamaista uskollisuutta. Hän tosin itsekin saattaa olla lojaali, harvoille ja valituille.

Trump lojaali vankilakundille

Lehden lähteiden mukaan Trump on sanonut olevansa lojaali Manafortille, koska tämä istui vankilassa. Manafort puolestaan on lojaali Trumpille – ja mikä ettei.

Talousrikoksista ja laittomista yhteyksistä ulkomaisiin tahoihin seitsemäksi vuodeksi tuomittu Manafort pääsi ensin kaltereiden takaa kotiin koronapandemian takia kesällä 2020, ja lopulta Trump armahti hänet saman vuoden jouluna.

Trump istui viimeisiä päiviään Valkoisessa talossa, ja tuolloin oli jo tiedossa kaikille muille paitsi Trumpille ja uskollisille kannattajilleen, että Joe Biden voitti vaalit.

Trumpin lojaaliutta ei syönyt se, että hän joutui irtisanomaan Manafortin lyhyehköksi jääneestä kampanjapäällikön hommasta loppukesänä 2016.

Tuolloin oli noussut epäilyjä siitä, että Manafort oli vuosia aiemmin salaa vastaanottanut miljoonia dollareita Ukrainan aiemmalta presidentiltä Viktor Janukovitshilta, joka oli paennut kansannousua Ukrainassa 2014. Janukovitshin sanotaan asuvan tätä nykyä Rubljovkan eliittialueella Moskovassa.

Manafort toimi Ukrainassa vuosia

Manafort ja hänen kumppaninsa toimivat Ukrainassa vuosia poliittisina neuvonantajina. He konsultoivat korruptoitunutta Alueiden puoluetta, ja neuvoivat sittemmin valtaa yli perinteisen kolmijaon kahmineen Janukovitshin menestyksekästä presidentinvaalikampanjaan 2010.

Janukovitsh kyllä tavoitteli Ukrainan assosiaatiosopimusta EU:n kanssa, mutta 2013 lopulla yllättäen luopui siitä. Putin vastusti tiukasti lähentymistä länteen. Käänne ajoi ukrainalaiset kaduille vastustamaan Janukovitshia.

Manafort, 74, on republikaanipuolueen pitkän linjan vaikuttaja Gerald Fordin ja Ronald Reaganin ajoista lähtien.

Mutta toisin kuin edellä mainitut presidentit, Manafort ylläpiti (ehkä yhä ylläpitää) kontakteja henkilöihin, joilla oli yhteyksiä Vladimir Putinin epädemokraattiseen Venäjään. Trump puolestaan on ylistänyt Putinia moneen otteeseen vuosien kuluessa.

Raportti kohtalokas Manafortille

Manafortin kyseenalainen rooli nousi virallisesti esiin kongressin vaatimasta tutkimuksesta, ns. Muellerin raportista, joka selvitti Venäjän vaikutusyrityksiä 2016 presidentinvaaleihin. 

Raportin mukaan Venäjä vaikutti laajasti ja järjestelmällisesti kampanjaan 2016. Samainen selvitys totesi, että Manafort jakoi Trumpin kampanjan keräämää tietoa henkilölle, jolla liittovaltion poliisin FBI:n mukaan oli kytköksiä Venäjän tiedusteluun.   

Vuonna 2020 senaatin tutkimuskomitea julkisti oman tuhatsivuisen raporttinsa 2016 kampanjatapahtumista. Se ei ollut Manafortille myönteinen, päinvastoin.

Manafortin todettiin olevan vakava turvallisuusuhka ja keskeinen henkilö Venäjän tiedustelun ja Trumpin kampanjan välillä. 

Raportissa esiin nousivat yhteydet ”venäläiseen tiedustelu-upseeriin” Konstantin Kilimnikiin, ja sitä kautta Kremlin mahdollisuus erilaisiin kampanjavaikuttamisyrityksiin Trumpin hyväksi.  

Senaatin raportti toi myös ilmi muita Manafortille kielteisiä vaikuttamisyrityksiä, liittyen muun muassa Moskovan tahtoa edistäviin rauhanhankkeisiin Ukrainan silloisessa tilanteessa, ja kytköksiä Kreml-myönteisiin ukrainalaisoligarkkeihin.

Washington Post myös toi esiin sen, että Manafort vietti materiaalisesti leveää elämää, mutta liittyessään Trumpin kampanjaan 2016, hänellä ei ollut ”merkittäviä tuloja”.

Manafort tuomittiin vankilaan muun muassa ukrainalaispoliitikkojen maksamien miljoonien dollarien palkkioiden salaamisesta ulkomaisille pankkitileille. 

Trump vastustanut Ukrainaa

Trumpin Ukrainan vastustamisella on pitkä menneisyys. 

Vuonna 2016 Trumpin vaalikampanja oli ilmeisesti keskeisesti vaikuttamassa siihen, että republikaanipuolue päätti kieltää puolueen sisäiset vetoomukset aselahjoituksista Ukrainan armeijalle. 

Tuolloin Venäjä jo miehitti Krimiä ja itäistä Ukrainaa. Guardian-lehden mukaan ei ole tarkkaa tietoa, vaikuttiko Manafort tähän päätökseen.

Kuten entinen – ja ehkä tuleva – isäntänsä, Manafort haluaa esiintyä ’systeemin’ ulkopuolisena toimijana. Hän julkaisi toissa vuonna kirjan Political Prisoner: Persecuted, Prosecuted but Not Silnced (Poliittinen vanki: Vainottu, syytetty mutta ei hiljennetty).

Trump on vihjannut kostavansa poliittisille vastustajilleen ja häntä vastaan asettuneille entisille alaisilleen oikeudenkäynnein, jos tulee valituksi. Manafortilla lienee samanlainen halu maksaa takaisin. Trumpin joukkoihin liittyminen voisi tätä edesauttaa.

Lue myös:Trump haluaa rajoittaa abortteja liittovaltion tasolla – aihe nousemassa vaalien keskiöön

Trumpia uhkaa ulosotto

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat