Venäläisviranomaiset ovat avanneet historiallisen rikostutkinnan kansalaisjärjestöä johtavan aktivistin toiminnasta.
Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun yksittäinen ihminen voi saada rikossyytteen niin sanotun "agenttilain" rikkomisen takia. Aiemmin monia järjestöjä on sakotettu kiistellyn lain rikkomisesta.
Venäjällä hyväksyttiin vuonna 2012 laki, jonka mukaan ulkomaista rahoitusta saavien, poliittisiksi katsottujen kansalaisjärjestöjen täytyy rekisteröityä "ulkomaisiksi agenteiksi". Termi tarkoittaa venäjäksi samaa kuin vakooja. Rekisteröidyt järjestöt joutuvat raportoimaan tekemisistään viranomaisille muita tarkemmin.
Kahta naisten oikeuksia ajavaa järjestöä johtavan Valentina Tsherevatenkon mukaan viranomaiset syyttävät häntä siitä, ettei hän ole rekisteröinyt toista järjestöään lain mukaisesti.
– Emme tehneet rekisteröintiä, koska organisaatiomme ei ole saanut eikä ole saamassa ulkomaista rahoitusta. Emme myöskään ole poliittisesti aktiivisia, hän sanoo.
Tsherevatenko voi päätyä jopa kahdeksi vuodeksi vankilaan, jos häntä syytetään "agenttilain" nojalla.
Muutaman vuoden takainen laki on tehnyt monien Venäjällä toimivien järjestöjen työstä vaikeaa. Yli 130 kansalaisjärjestöä on jo listattu "ulkomaisiksi agenteiksi" ja osa on lopettanut toimintansa. Esimerkiksi helmikuussa kaksi ympäristöjärjestöä ilmoitti lopettavansa toimintansa, koska niiltä vaadittiin rekisteröitymistä.
Rekisteröitymättä jättämisestä voi saada huomattavat sakot, ja järjestölupa voidaan perua väliaikaisesti.