Venäjän ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen pidätetty Venäjällä – syytetään maanpetoksesta

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo pidättäneensä Venäjän ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisen, jonka väitetään syyllistyneen maanpetokseen. Pidätetyn naisen sanotaan keränneen rahaa Ukrainan armeijalle.

Nainen pidätettiin Jekaterinburgissa Uralvuorten alueella. Naisen nimeä ei ole kerrottu, mutta FSB:n mukaan hän on 33-vuotias ja asuu Los Angelesissa.

FSB sanoi naisen toimineen Venäjän turvallisuutta vastaan ja tukeneen Ukrainan asevoimia ollessaan Yhdysvalloissa.

Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta tapausta Yhdysvaltain tietosuojalakeihin vedoten.

– Olemme tietoisia raporteista, jotka koskevat Yhdysvaltain ja Venäjän kaksoiskansalaisen pidätystä. Yritämme saada asiasta enemmän tietoa ja turvata konsulin pääsyn hänen luokseen, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Hän myös varoitti vaarasta, joka saattaa kohdistua Venäjällä oleviin Yhdysvaltain kansalaisiin.

– Joten jos olet Yhdysvaltain kansalainen, mukaan lukien kaksoiskansalaiset, ja asut tai matkustat Venäjällä, sinun pitäisi lähteä heti.

Venäjällä maanpetoksesta voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen. Lainsäädäntöä kiristettiin tältä osin Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Vangittuna useita Yhdysvaltain kansalaisia

Useita Yhdysvaltain kansalaisia on tällä haavaa vangittuna Venäjällä. Heidän joukossaan on muun muassa Wall Street Journal -lehden toimittaja Evan Gershkovich. Hänet pidätettiin vuosi sitten vakoilusta epäiltynä.

Toimittaja Alsu Kurmasheva on Yhdysvaltain ja Venäjän kaksoiskansalainen. Hän on tutkintavankeudessa. Kurmashevaa syytetään muun muassa siitä, että hän on rikkonut Venäjän tiukkoja asevoimia koskevia sensuurilakeja.

Entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Paul Whelan sai Venäjällä 16 vuoden tuomion vakoilusta vuonna 2020. Hän oli ennen tuomiota ollut jo puolitoista vuotta vankilassa.

Lue myös:

    Uusimmat