Roman Rotenbergin siirtyminen Pietarin SKA:n päävalmentajaksi on hämmentänyt monia Suomessa, mutta KHL-jättiä tarkemmin seuraavan median piirissä Venäjällä liikettä osattiin odottaa.
LUE MYÖS: KHL-jätiltä hämmentävä ratkaisu: Roman Rotenberg siirtyy SKA:n päävalmentajaksi
Muun muassa urheilusivusto Championat kertoo artikkelissaan, että Roman Rotenbergin siirtymistä Pietarin SKA:n päävalmentajaksi pidettiin venäläisissä kiekkopiireissä vain ajan kysymyksenä.
Jo entuudestaan SKA:n urheilujohtajana ja varapuheenjohtajana toimiva Rotenberg syrjäytti tiistaina Valeri Braginin KHL-jätin valmennusjohdossa.
Päävalmentajana täysin noviisi Rotenberg pitää Braginin yhä valmennusjohdossaan neuvonantajana, "vanhemman valmentajan" tittelillä.
Rotenberg onkin jo pidempään häärinyt SKA:n penkin takana, ja Braginin mukaan nyt virallistettu marssijärjestys on ollut joukkueen sisällä käytännössä jo kuukauden päivät.
Venäjän jääkiekossa suurta valtaa käyttävä Rotenberg kuuluu SKA:n seurajohdon lisäksi myös seuran omistajaportaaseen ja toimii Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana.
40-vuotiaan Rotenbergin siirtymistä päävalmentajaksi käsitellään yleensäkin sangen itsenäisesti ajattelevan venäläislehden Sport-Ekspressin artikkelissa kriittiseen sävyyn.
– Todellisuudessa mikään ei muutu. Nykyinen henkilöstöratkaisu on vain virallistanut sen, mistä on puhuttu pitkään jääkiekkopiireissä, Sport-Ekspressin Mihail Zislis kirjoittaa.
Venäjän nuorten maajoukkueiden lehdistövastaavana aiemmin toiminut Zislis sanoo Rotenbergin tehneen jo pitkään kaikki oleelliset ratkaisut SKA:n sisällä.
– Jatkuva edustusjoukkueen kierrätys, joskus erikoiset kokoonpanot, ketjumuodostelmat ja pakkiparit, vaihdot, näyttävät siirrot farmiin – ne kaikki olivat Romanin kädenjälkeä.
Viimeiset rahat nollalle
Rotenberg on toiminut myös Venäjän maajoukkueen GM:nä, mutta Zislisin mukaan hänet on sittemmin sivuutettu aikuisten maajoukkuetoiminnasta täydellisesti kiekkokulisseissa hävityn valtataistelun seurauksena.
Zislis pitääkin Rotenbergin siirtymistä päävalmentajaksi eräänlaisena reaktiona tuohon tappioon.
– Hänet poistettiin täydellisesti olympiajoukkueen toiminnasta. Hän hallitsee edelleen SKA:ta ja nuorten maajoukkuetta. Tilanne on kuitenkin erittäin herkkä, Zislis kirjoittaa.
Zislisin mukaan siirto SKA:n päävalmentajaksi pitää Rotenbergin edelleen Venäjän jääkiekon ytimessä, kirjaimellisesti.
– Virallista siirtoa päävalmentajaksi voikin kutsua epätoivoiseksi teoksi. Tilanne on sama kuin uhkapelurilla, joka lyö viimeiset rahansa ruletissa nollalle ja toivoo ihmettä, Zislis sivaltaa.
Zislisin mukaan Rotenbergin poliittinen asema Venäjän jääkiekossa on kuitenkin niin hatara, ettei edes KHL:n mestaruuden eli Gagarin Cupin voitto SKA:n kanssa välttämättä muuttaisi tilannetta merkittävästi suotuisammaksi.
Rotenbergilla ei aikaa rakentaa valmennusuraa
Samaan aikaan Zislis pitää Rotenbergin intohimoa valmentamiseen kuitenkin aitona. Hän huomauttaa sen tuovan varmasti sellaista adrenaliinia, jota pohjatonta taloudellista turvaa ja ylellisyyttä tällä hetkellä nauttiva upporikas Rotenberg ei pääse missään muualla kokemaan.
Rotenbergillä ei ole lähes minkäänlaista aiempaa päävalmentajakokemusta, jos lokakuussa 2020 tehtyä tilapäistä, sairaustapauksen aiheuttamaa, tuurausta ei lasketa.
– Ideaalissa maailmassa valmentaja aloittaa lasten tai nuorten miesten kanssa, saa isoja saavutuksia, kerää arvokasta kokemusta ja saa nimeä itselleen. Hänen statuksellaan varustetulla henkilöllä ei kuitenkaan ole aikaa käydä läpi näitä kaikkia tasoja, Zislis sanoo.
Venäjällä vaikutusvaltaiseen asemaan nousseeseen perheeseen kuuluva Rotenberg pelasi jääkiekkoa nuoruudessaan Helsingissä.
Rotenbergilla on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Hänet tunnetaan Suomessa myös Jokerien entisenä osaomistajana ja helsinkiläisseuran kotihallin Hartwall-areenan omistajatahona.
Roman Rotenbergin isä on SMP-pankin perustaja, liikemies Boris Rotenberg, joka tunnetaan myös hyvistä väleistään presidentti Vladimir Putinin kanssa.