Venäjän kaksoiskansalainen urkki tuhansien ihmisten tietoja HUSissa – väittää syyksi pelkkää uteliaisuutta

urkinta
HUSissa paljastui keväällä vakava urkintatapaus.MTV
Julkaistu 21.12.2023 12:31
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

KRP selvittää, kävikö useiden tuhansien ihmisten tietoja HUSissa urkkinut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen tietoja läpi silkasta uteliaisuudesta.

Urkinta paljastui viime keväänä. HUSin työntekijä oli tehnyt luvattomia hakuja väestötietojärjestelmään ja HUSin potilastietojärjestelmään yli kolmen vuoden ajan.

Kohteena oli sekä HUSin henkilökuntaa että asiakkaita. Urkkija pääsi käsiksi muun muassa ihmisten perustietoihin sekä listaukseen mahdollisista käynneistä ja hoitojaksoista. Henkilö oli etsinyt tietoja myös ihmisten perhesuhteista.

Tutkinnan alkuvaiheessa uhreja epäiltiin olevan jotain satoja. Sittemmin rikosepäily on paisunut huomattavasti.

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla, että tällä hetkellä KRP arvioi urkinnan kohteeksi joutuneen useita tuhansia ihmisiä. Uhreja on ympäri Suomen. Kaikkia ei ole vielä tavoitettu.

Pelkkää uteliaisuutta?

Tietosuojarikoksesta epäillyn henkilön työsuhde on sittemmin purettu.

KRP:n kuulusteluissa henkilö on selittänyt toimintaansa uteliaisuudella. Poliisi paljasti tämän jo tutkinnan alkumetreillä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tiia Grönberg kertoo nyt, että viranomaiset selvittävät selityksen todenperäisyyttä edelleen.

– Henkilöä on kuulusteltu, ja kaikki mitä hän on kertonut pyritään tarkistamaan, Grönberg sanoo.

Toistaiseksi mitään muuta selitystä ei ole löydetty. KRP:n käsityksen mukaan urkittuja tietoja ei ole esimerkiksi välitetty eteenpäin.

Oman mausteensa soppaan antaa kuitenkin se, että urkkija on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen.

Grönberg ei kommentoi tai vahvista MTV Uutisten tietoja urkkijan henkilöllisyydestä tai kansalaisuudesta. Hän sanoo, että poliisi ottaa joka tapauksessa huomioon "kaiken".

– Kaikki otetaan huomioon kun selvitetään, minkä takia joku on halunnut näin suurta määrää tietoja katsoa. Mutta mitään motiivia ei ole toistaiseksi selvinnyt uteliaisuuden lisäksi, hän toteaa.

2:16img

Haut ajoittuvat vuoden 2019 lokakuusta tämän vuoden maaliskuuhun saakka – tämä tapauksesta tiedettiin toukokuussa.

Ministeri uhrien joukossa

Tiedolla epäillyn kaksoiskansalaisuudesta on merkitystä, sillä muun muassa suojelupoliisi on aiemmin varoitellut kaksoiskansalaisuuteen liittyvistä turvallisuusuhista useissa eri yhteyksissä.

Venäjän lakien mukaan sen kansalaisten on autettava Venäjän turvallisuusviranomaisia pyydettäessä. Sääntö voi altistaa ulkomailla asuvat Venäjän kansalaiset painostukselle.

Tiedossa ei ole, onko HUSin urkintatapauksella tällaista ulottuvuutta. Voi kuitenkin olettaa, että viranomaiset ovat selvittäneet tätäkin mahdollisuutta muiden lomassa.

Jonkinlaisia turvallisuuspoliittisia huolia asia on herättänyt, sillä viime keväänä Sanna Marinin hallitus sai selvityksen tapauksesta. Suomen Kuvalehti uutisoi toukokuussa, että urkittujen henkilöiden joukossa oli hallituksen tuolloinen ministeri.

Asian ytimessä -ohjelma kertoi keväällä, että tietoturvaloukkauksesta epäillyn henkilön erityisenä mielenkiintona olivat juuri julkisuudesta tutut henkilöt.

On siis mahdollista, että tuhansien uhrien joukossa on muitakin merkittäviä henkilöitä. 

Uhreille kirje

Tutkinnanjohtaja Grönbergin mukaan tapauksen esitutkinta jatkuu tällä hetkellä muun muassa urkinnan kohteeksi joutuneiden ihmisten tavoittelulla.

Poliisi lähestyy uhreja kirjeitse. Viestissä ohjeistetaan, miten urkinnan kohteeksi henkilön tulee jatkossa toimia.

Vaikka uhrien määrä on esitutkinnan edetessä kasvanut merkittävästi, urkkijan ei kuitenkaan uskota päässeen käsiksi enempiin tietoihin kuin aiemmin on kerrottu.

Grönbergin mukaan urkittujen tietojen laatu ja laajuus on saatu HUSissa selvitettyä hyvin.

HUSissa on paljastunut viime aikoina muitakin urkintatapauksia. Ylen mukaan poliisi on tutkinut tapausta, jossa lähihoitajan epäillään katselleen Apotti-tietojärjestelmästä lähes 1 000 potilaan tietoja luvatta. 

Asiasta tiedottaessaan HUS kertoi selvittävänsä myös kahta muuta urkintatapausta. 

Aiempi juttu: Yle: Husin urkintatapaus luultua laajempi – jopa tuhansien ihmisten potilastietoja kaiveltu luvatta

Tuoreimmat aiheesta

Rikosepäilyt