Venäjän rannikolla voimakas maanjäristys – tulivuori purkautui

Venäjän rannikolla Kamtshatkan niemimaan edustalla on tapahtunut voimakas maanjäristys, kertoo Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos (USGS). 

Laitos antoi järistyksen vuoksi illalla tsunamivaroituksen, mutta perui sen ja kertoi uhan väistyneen..

Järistyksen voimakkuus oli laitoksen mukaan 7,0. Uutistoimisto Reuters kertoo, että Euroopan Välimeren seismologisen keskuksen (EMSC)  mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut 7,2.

Järistys tapahtui noin 90 kilometrin päässä rannikosta. EMSC:n mukaan järistys tapahtui noin 51 kilometrin syvyydessä maan kuoressa.

Uutiskanava CNN kertoo Yhdysvaltain tsunamivaroitusjärjestelmän tietoihin viitaten, että vaaralliset tsunamiaallot ovat mahdollisia 300 kilometrin säteellä maanjäristyksen keskuksesta. Alueella sijaitsee mm. Petropavlovsk-Kamtšatskin kaupunki, jossa asuu 181 000 asukasta.

Tulivuori purkautunut

Maanjäristyksen myötä Kamtshatkan alueella sijaitseva Shiveluch-tulivuori alkoi purkautua, uutisoit TASS sunnuntaiyönä. 

Tutkijat arvioivat tiedotteessa tuhkapatsaan nousevan jopa kahdeksan kilometriä merenpinnan yläpuolelle. 

Venäjän hätätilaministeriön mukaan purkauksella ei ole vaikutusta paikallisten asukkaiden elämään. 

Venäjän tiedeakatemian Kaukoidän osaston vulkanologian ja seismologian instituutin Telegram-kanava kertoi puolestaan, että alueen paikallisille ja kansainvälisille lennoille on annettu punainen koodi.

– Tulivuoritoiminta on mahdollisesti vaarallista paikallisille ja kansainvälisille lennoille, tutkijat sanoivat lausunnossaan. 

Shiveluch on yksi Kamtšatkan suurimmista tulivuorista, ja sen korkeus on 3 283 metriä. 

Tulivuori sijaitsee Kuril-Kamtshatkan ja Aleuttien saarikaarien leikkauspisteessä 50 kilometrin päässä Klyuchin kylästä Ust-Kamtshatskin alueella ja 450 kilometrin päässä alueen pääkaupungista Petropavlovsk-Kamtshatskista.

Juttua muokattu 18.8.2024. kello 9.37. Lisätty tieto tulivuorenpurkauksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat