Wagnerin Prigozhin väittää joukkojensa vallanneen Bahmutin, Ukraina kieltää aluevaltauksen – MTV seurasi sotaa

2:31imgBahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla
Julkaistu 20.05.2023 05:59(Päivitetty 20.05.2023 18:15)

MTV UUTISET – STT – REUTERS

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 20. toukokuuta 2023. Seuraavan päivän seurannan löydät täältä.

  • Zelenskyi on tavannut Euroopan johtajia Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.15: Wagner-johtaja väittää joukkojensa vallanneen Bahmutin 

Palkkasoturiyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin väittää joukkojensa ottaneen haltuun koko Bahmutin kaupungin. Wagner julkaisi videon Telegamissa, jossa Prigozhin kertoi väitetystä aluevaltauksesta. 

Ukrainan puolustusministeriö kieltää menettäneensä Bahmutin.

Lue lisää: Wagnerin johtaja Prigozhin väittää joukkojensa vallanneen koko Bahmutin kaupungin

15.01: Venäjällä valmisteilla uusi laki: Russofobiasta jopa viisi vuotta vankeutta

Venäjällä saatetaan ottaa käyttöön uusi rikosoikeudellinen lakipykälä, joka koskee niin sanottua russofobiaa.

Pykälän mukaan ihmisiä voidaan laittaa jopa viideksi vuodeksi vankilaan "russofobiasta" eli venäläisvastaisuudesta. Lakiluonnosta valmistellaan parhaillaan Venäjän duumassa, kirjoittaa riippumaton venäläinen Verstka-julkaisu.

Verstkan mukaan laatijoiden suurin ongelma on tällä hetkellä määritellä, mitä tarkalleen ottaen voisi pitää russofobiana.

Lue lisää: Venäjällä valmisteilla uusi laki: Russofobiasta jopa viisi vuotta vankeutta

13.55: Ulkopolitiikan asiantuntija Ylellä: Yhdysvaltain päätös F-16-hävittäjistä erittäin tärkeä

Yhdysvaltain päätös tukea F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle on erittäin tärkeä, kun Ukraina on valmistautumassa vastahyökkäykseen, sanoo Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja Kristi Raik.

Hänen mukaansa hävittäjiä tarvitaan kipeästi, jotta vastahyökkäys voi tulevaisuudessa tuottaa enemmän tulosta. Raik kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Raikin mukaan Euroopan maat ovat koonneet koalitiota maista, jotka ovat valmiita antamaan hävittäjiä. Siinä ovat tällä hetkellä mukana Britannia, Tanska, Hollanti ja Belgia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi Valkoisen talon mukaan tukemispäätöksestä perjantaina G7-kokouksen osallistujille. Yhdysvallat tukee myös ukrainalaispilottien kouluttamista hävittäjien käyttämiseen. Maan hyväksyntä tarvitaan hävittäjien luovuttamiseen, sillä ne ovat yhdysvaltalaisvalmisteisia.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi aiemmin lauantaina, ettei Ukraina tarvitse uusia hävittäjiä odotettuun vastahyökkäykseensä, vaan kyse on ennemminkin tulevaisuuden asioista ja Ukrainan ilmavoimien pitkäaikaisesta jälleenrakentamisesta. Hän sanoi, että koneita käytettäisiin vain puolustukseen.

Raik arvioi Ylellä, että kuluu kuukausia siihen, että Ukraina voi ottaa hävittäjiä käyttöönsä.

– Vastahyökkäystä odotetaan hyvin pian, paljon ennen kuin Ukraina niitä hävittäjiä saa, Raik sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa hävittäjät ovat osa kokonaisuutta, jossa Ukraina pyrkii vapauttamaan miehitettyjä alueita, ja että hävittäjillä pystytään suojaamaan Ukrainan omia joukkoja. Hän painottaa, että Ukraina käy puolustussotaa.

– Puolustuksellisesta toimesta tässä on kaiken kaikkiaan kysymys. Ukraina puolustaa omia alueitaan. Nähdäkseni ei ole mitään mieltä sanoa, että hävittäjillä ei olisi roolia miehitettyjen alueiden vapauttamisessa. Totta kai niillä on oma roolinsa siinä.

Hän lisää lännen ehtona olevan, ettei hävittäjillä tai muilla sen antamilla aseilla hyökätä Venäjän alueelle.

Ukraina on pyytänyt koneita useaan otteeseen, sillä sen omat hävittäjät ovat vanhentuneita Neuvostoliiton aikaisia konetyyppejä.

11.57: G7-maat Kiinalle: Painostakaa Venäjää vetämään joukot Ukrainasta

G7-maat vakuuttivat haluavansa vakaat suhteet Kiinaan, vaikka varoittikin maata Aasian ja Tyynenmeren alueen militarisoinnista.

Japanissa kokoontuvat G7-maiden johtajat kehottivat lauantaina julkaistussa yhteisessä asiakirjassaan Kiinaa painostamaan Venäjää, jotta se lopettaisi hyökkäyksensä Ukrainaan ja vetäisi välittömästi ja ehdoitta kaikki joukkonsa Ukrainasta.

Samalla G7 varoitti Kiinaa Aasian ja Tyynenmeren alueen militarisoinnista, mutta muistutti, että G7-ryhmä haluaa pitää yllä vakaita ja rakentavia suhteita Kiinaan.

– Olemme valmistautuneet rakentamaan rakentavat ja vakaat suhteet Kiinaan tunnustaen vilpittömyyden ja sen merkityksen, että ilmaisemme huolemme suoraan Kiinalle, asiakirjassa sanottiin.

– Politiikkamme tarkoituksena ei ole vahingoittaa Kiinaa, emmekä myöskään halua estää Kiinan talouskehitystä ja kehitystä, lausunto jatkui.

10.31: Britannia: Venäjä lähettänyt lisävoimia Bahmutiin

Neljän viime päivän aikana Venäjä on "hyvin todennäköisesti" lähettänyt useita pataljoonia Bahmutin alueelle, väittää Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Syynä ovat Ukrainan Bahmutin alueella aloittamat vastahyökkäykset, jotka ovat suuntautuneet kaupungin sivustoja vastaan.

Britannia katsoo, että Venäjällä on todennäköinen "suhteellisen vähän" yksiköitä, jotka eivät ole jo mukana aktiivisissa taisteluissa. Näin ollen reservien heittäminen Bahmutiin on "merkittävä" panostus Venäjän armeijalta.

Vaikka ukrainalaisjoukot ovat edenneet kaupungin ympäristössä, on Venäjä yhä edennyt itse rauniokaupungissa.

Britannia uskookin, että Venäjän johto todennäköisesti pitää Bahmutin kaupungin valtausta edelleen tärkeänä sotatavoitteena. Valtaamalla kaupungin Venäjä voisi väittää saavuttaneensa "jonkin asteista menestystä konfliktissa", Britannia kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.46: Zelenskyi on saapunut Japaniin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut G7-kokoukseen Japaniin, kertovat diplomaattilähteet. Zelenskyiä kuljettava kone laskeutui Hiroshiman lentokentälle.

Zelenskyi tapaa Japanissa muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin. Alun perin Zelenskyin kerrottiin osallistuvan kokoukseen videoyhteyden välityksellä.

Zelenskyi saapui Japaniin Arabiliiton huippukokouksesta Saudi-Arabian Jeddasta.

Zelenskyi saapuu Japaniin G7-kokoukseen.Presidentti Zelenskyi on saapunut Japaniin.AFP / Lehtikuva

8.56: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 670 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 670 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, viisi panssariajoneuvoa ja 19 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.17: Ukraina: Venäjä on joutunut keskittämään ison osan reserveistään Bahmutiin

Venäjä on keskittänyt suurimman osan saatavilla olevista reserveistään Bahmutin alueelle, väitti Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar perjantaina amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan.

Reservien keskittämisen seurauksena Venäjä on kyennyt Malyarin mukaan hidastamaan Ukrainan vastahyökkäyksiä.

Malyar väitti Ukrainan edenneen Ukrainan pohjois- ja eteläpuolella 500 ja 1 000 metriä. Venäjän sotakommentaattorit tekivät tästä päätelmän, ettei Ukraina pysty pitkään jatkamaan vastahyökkäyksiään Bahmutin alueella.

Venäläisjoukot Bahmutin kaupungin sivustoilla ovat yhä "heikot", ISW arvioi.

ISW katsoo, että Ukrainan vastahyökkäykset ovat "todennäköisesti eliminoineet" ukrainalaisjoukkojen saarrostusriskin Bahmutissa.

Ajatushautomo tulkitseekin, että Ukrainan vastahyökkäykset ovat sikäli saavuttaneet tavoitteensa, että ne ovat pakottaneet Venäjän käyttämään Bahmutissa vähiä resurssejaan.

5.52: Venäjän yölliset iskut ravistelleet jälleen Kiovaa

Venäjä on tehnyt yöllä jälleen ilmaiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, sanovat ukrainalaisviranomaiset. Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan kaupungissa on syttynyt tulipalo yhdeksänkerroksisen rakennuksen katolla.

Alueen sotilashallinnon johtajan Serhi Popkon mukaan tulipalo aiheutui taivaalta pudonneista kappaleista. Hän kehotti kaupungin asukkaita pysymään suojissa, kunnes tilanteen ilmoitetaan olevan ohitse.

Taivaalta putosi Popkon mukaan erinäisiä osia myös kahdella muulla alueella. Tietoja vahingoista ja mahdollisista henkilövahingoista varmistetaan.

Ukrainan asevoimat sanoi puolenyön jälkeen, että lennokkeja on suunnannut kohti Kiovaa.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet räjähdyksistä paitsi Kiovan alueella myös Kiovan koillispuolella sijaitsevassa Tshernihivin kaupungissa. Ukrainan asevoimien mukaan ilmapuolustusjärjestelmät ovat olleet aktiivisena sekä Kiovan että Tshernihivin alueilla.

Asovanmeren rannalla sijaitsevan Mariupolin maanpaossa elävä ukrainalainen paikallishallinto puolestaan kertoi räjähdyksistä Venäjän miehittämässä satamakaupungissa.

Juttua päivitetty kello 6.11: Lisätty tietoa yöllisistä iskuista Kiovaan.

Lue myös: Valkoinen talo: Biden odottaa innolla Zelenskyin tapaamista Japanissa

Perjantai 19. toukokuuta

23.28: Venäjän miehittämästä Mariupolista raportoitu räjähdyksiä

Venäjän miehittämästä Mariupolin kaupungista on raportoitu räjähdyksiä. Uutiskanava CNN kirjoittaa, että toistaiseksi ei ole tietoa mahdollisten räjähdysten aiheuttajasta. Venäjän nimittämä paikallishallinto ei ole kommentoinut asiaa. Myöskään Ukraina ei ole kommentoinut tilannetta.

Mariupolista on tullut tärkeä välietappi Venäjän joukoille Ukrainan eteläosaan. Venäjän sotajoukkoja kulkee säännöllisesti alueen läpi.

20.54: USA tukee F16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle

Yhdysvallat tukee muun muassa F16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle. Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden kertoi asiasta G7-johtajille tänään. Bidenin mukaan Yhdysvallat tukee myös ukrainalaispilottien kouluttamista hävittäjien käyttöön.

Kannanottoa voi pitää läpimurtona Ukrainalle, joka on vaatinut jo kuukausien ajan länsiliittolaisiltaan modernien hävittäjien toimittamista. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui päätöstä Twitterissä historialliseksi.

Yhdysvaltojen myöntymys on Ukrainalle tärkeä, sillä muutkin maat tarvitsevat sen luvan yhdysvaltalaisvalmisteisten F16-koneiden luovuttamiseen Ukrainalle.

Vielä ei ole sovittu siitä, ketkä toimittavat hävittäjiä Ukrainalle, eikä siitä, kuinka paljon ja milloin niitä toimitetaan.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota