Venäjän keskuspankki keskeytti keskiviikkona uuden tuhannen ruplan setelin levityksen ortodoksipappien valituksen takia.
Setelin kuvassa olevasta kirkon kupolista kun puuttui risti. Tosielämässä kyseisellä kirkolla ei todellakaan ole ristiä, jonka bolsevikit olivat poistaneet vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen.
Tuhannen ruplan setelin kuvituksena oli kaksi uskonnollista paikkaa, jotka sijaitsevat muslimienemmistöisessä Tatarstanissa. Kuvituksena olivat minareetti, jossa oli islamilainen puolikuu sekä ortodoksikirkko, jonka kupolissa ei ollut ristiä.
Molemmat pyhät paikat ovat Tatarstanin pääkaupungin Kazanin historiallisen linnoituksen Kremlin sisäpuolella.
Seteli herätti ortodoksipappien suuttumuksen.
Pappi Pavel Ostrovski sanoi viestipalvelu Telegramissa, että seteli oli tulosta "suunnittelijoiden tyhmyydestä" tai "islamin kannattajien tahallisesta provokaatiosta" Tatarstanissa.
Ostarovski on kuuluisa pappi, jolla on 174 000 seuraajaa Telegramissa. Hänen mukaansa "ei ole merkitystä, millaiselta rakennus näyttää tosielämässä", koska suurin osa venäläisistä ei tunne sen historiaa.
Kun keskuspankki oli ottanut setelin pois levityksestä, ortodoksikirkko luonnehti päätöstä "erittäin korrektiksi".
Valtion ja ortodoksikirkon väliset siteet ovat kietoutuneet tiiviimmin yhteen viime vuosina. Kirkon johtaja patriarkka Kirill on esimerkiksi hyväksynyt Venäjän sotatoimet Ukrainassa.