Venäläisten maakaupoista Suomen sotilaskohteiden lähellä uutisoitiin jo 10 vuotta sitten – laaja raportti paljastaa strategisten kohteiden sijainnit

9:41img
Julkaistu 24.09.2018 12:04

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

MTV Uutiset kertoi venäläisten tonttikaupoista ensimmäisen kerran 45 minuuttia -ohjelmassa jo vuonna 2009. Tonttikauppoja seurattiin tiiviisti ja puolitoista vuotta myöhemmin, 5.10.2011, julkaistiin seuraava laaja juttu.

Venäläisten Suomessa tekemät maakaupat kiinnostavat viranomaisia, kerrottiin lähes 10 minuuttia kestävässä reportaasissa vuonna 2011. Asiantuntijan mukaan kaupoissa ei ollut kyse sattumasta. Katso video!

Uutinen venäläisten tietoliikennemaston tuntumasta ostamasta tontista tyrmistytti suomalaiset ja päättäjiltä vaadittiin tiukempia toimia strategisesti epäilyttävien maakauppojen estämiseksi. 

Lue myös: MTV selvitti: Tällaisesta kohuyrityksestä on kyse – vuosia tappiota tehnyt Airiston Helmi on hankkinut järjestelmällisesti kiinteistöjä Turun saaristosta

Tilanne oli ollut syynissä pitkään

MTV:n tutkivan journalismin ohjelma 45 minuuttia kertoi helmikuussa 2009, että sekä keskusrikospoliisi että puolustusvoimat tarkkailivat suomalaisten sotilaskohteiden lähellä tehtyjä venäläisten maakauppoja.

Lue myös: 

25.2.2009 Venäläisten maakaupat

Tonttikauppoja koskevan tiedonvaihdon kerrottiin olleen säännöllistä, jopa viikoittaista. 

Maakaupat olivat herättäneet jo pidemmän aikaa huolta puolustusvoimien upseeristossa ja asiaa oli puolustusvoimissa selvitelty myös omana tiedustelutoimintana.

Pääesikunnan virallisen kannan mukaan strategisten kohteiden tuntumassa tehdyt maa- ja kiinteistökaupat eivät kuitenkaan senhetkisten tietojen mukaan uhanneet Suomen turvallisuutta.

Maakaupat herättivät yleistä huolestusta

Venäläisten maa- ja kiinteistökaupoja eri puolella Suomea tehtiin runsaasti sotilaskenttien, tutka-asemien, harjoitusalueiden, laivaväylien, tietoliikennemastojen ja asevarikkojen tuntumassa.

Maa-alueet olivat vaihtuneet venäläisomistukseen ilmavoimien kohteiden tuntumassa esimerkiksi Kuorevedellä, Pirkkalassa, Siilinjärvellä, Kauhavalla, Tikkakoskella, Uuraisilla, Saarijärvellä ja Rovaniemellä.

Merivoimien tukikohtien tuntumassa kaupankäynti oli niin ikään ollut vilkasta. Maata oli myyty ainakin Skinnarvikin asevarikon alueelta, Gyltön linnakesaarta ympäröivistä saarista, Houtskarista, Särkisalosta ja Helsingin Vuosaaresta.

parainen

Venäläisten maakauppoja merialueilla vuoteen 2011 mennessä.

Maavoimien asevarikoiden lähellä kauppaa oli käyty muun muassa Ähtärissä, Orivedellä, Keuruulla, Toivakassa ja Viitasaarella.

Vastaavanlaista ilmiötä Pohjois-Amerikassa tutkineen, turvallisuussyistä nimettömänä esiintyvä kanadalaisprofessori sanoi 45-minuuttia ohjelmalle vuoden 2011 jutussa, ettei maa-alueiden hankinta voinut olla sattumaa.

Näin lukijat kommentoivat

Myös MTV Uutisten lukijat heräsivät kommentoimaan uutista. Näin ihmiset muun muassa kirjoittivat vuonna 2009:

No, joko olisi aika viimein avata silmät näiden venäläisten kanssa? On perustettu lomakylää ja jopa kylpylöiden ostamisesta puhuttu, mutta kukaan ei koskaan kysy mistä ne rahat tulevat. Tutkikaa nyt ennen kuin on myöhäistä! Ja samalla voisi tutkia näiden ihmisten taustat, ettei venäjän turvallisuuspalvelu tunkeudu Suomeen lomatontti kauppojen kylkiäisenä, kirjoittaa nimimerkki Karjalaisen tie.

Asiahan on aivan selvä. Ei iso naapurimme ole niin tyhmä kuin suuri osa suomalaisista kuvittelee. Kun Suomi liittyy Natoon niin viestiliikenteen seuraaminen turvallisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää. Kaikella on tarkoituksensa. Ei kannata pitää naapuriakaan aivan uunona, toteaa nimimerkki Jermu Veikkola.

Ei hyvää päivää, eikö olisi jo OIKEASTI aika lopettaa maiden myynti rajan taakse!! Mistä sen tietää, mitä siellä on mielessä, varsinkin kun halutuinta ostettavaa on taktisesti mielenkiintoiset alueet?? Armottomasti vaan täysi kielto holtittomalle myynnille ja sillä hyvä, kirjoittaa nimimerkki Huh huh.

Kysymys on äärimmäisen vakavasta asiasta. Suomen turvallisuuden vuoksi ulkomaalaisten tekemiä maakauppoja on rajoitettava, vaatii puolestaan nimimerkki Anonyymi Kolme varttia -blogin keskustelupalstalla.

Tuoreimmat aiheesta

KRP