VIDEO: Onko töihin paluu ahdistanut? Ei hätää, kissavideo tutkitusti auttaa

0:23img
Julkaistu 15.08.2015 12:28
Toimittajan kuva

Jelena Leppänen

jelena.leppanen@mtv.fi

JLeppanen1

Loman loppuessa ja stressitason noustessa hyvät rauhoittumisen keinot ovat tarpeen. Tutkijat Suomessa ja muualla maailmalla ovat todenneet, että yksi lääke stressin vähentämiseen ovat internetbuumiksi nousseet kissavideot.

Eurekalert-tiedesivuston mukaan YouTubeen ladattiin vuonna 2014 yli kaksi miljoonaa kissavideota. Niitä katsottiin lähes 26 miljardia kertaa. Näin ollen kissavideot olivat YouTuben katsotuin sisällönosa.

Luonnon ja eläinten vaikutusta ihmisen mieleen ja hyvinvointiin tutkinut eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen toteaa, että eläinten stressiä helpottava vaikutus perustuu välittämisen ja kiintymyksen tunteisiin.

– Toisaalta eläimen kanssa, niin kuin muuallakin luonnossa, ihminen kokee olevansa hyväksytty sellaisena kuin on. Ihmisympäristön olettamukset ja arvostelu puuttuvat.

Salosen mukaan edellä mainittu seikka on usein syynä siihen, että eläin voi houkuttaa vuorovaikutukseen paremmin kuin ihminen.

– Eläimen kanssa viihtyy, vaikka olisi kuinka pulmia ja jumeja ihmisten kanssa.

Grumpy cat

Grumpy Cat on noussut suosituksi ilmiöksi mm. internetin video- ja meemimaailmassa.

Miksi juuri kissavideot?

Salonen sanoo, että eläinvideot ovat keino helpottaa läheisyydenkaipuuta, jos ei muuten omista lemmikkiä.

– Nykypäivänä yhteiskunnassa vallitseva kontrolli ja siisteysnormit ovat vaikuttaneet siihen, että moni ei voi ottaa lemmikkiä. Videot tuovat katsojalle positiivisen olon visuaalista tietä.

Mutta miksi juuri kissat? Kissoista kuvatut videopätkät ovat kasvaneet omaksi genreksi, jonka suosio ei horju.

– Se on mielenkiintoinen kysymys. Terapiaeläiminä käytetään enemmän hevosia ja koiria kuin kissoja. Kissat ovat selvimmin säilyttäneet itsenäisyytensä eivätkä ole niin kontrolloitavissa kuin muut eläimet. Luulen, että se aito leppoisa olemus viehättää ihmisiä, Salonen arvioi.

– Toisaalta kissat näyttävät selvästi olotilansa ja hauskanpitonsa. Esimerkiksi kilpikonnista tai matelijoista sitä ei näe yhtä helposti.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa