Maailma on todistanut viiden vuoden ajan Syyrian sodan kauheuksia. Yli 250 00 ihmistä on saanut surmansa ja 11 miljoonaa syyrialaista on joutunut jättämään kotinsa.
Myös aineelliset tuhot ovat valtavia ja yhtenä tuhon surullisimmista ilmentymistä on pidetty Palmyran kaupunkia. Poikkeuksellisen hyvin säilyneistä antiikinaikaisista raunioistaan tunnettu kaupunki joutui Isisin haltuun toukokuussa 2015. Tällä viikolla presidentti Bashar al-Assadin joukot onnistuivat saamaan kaupungin takaisin itselleen.
CBS:n reportteri Elizabeth Palmer pääsi ensimmäisenä yhdysvaltalaistoimittajana paikalle sen jälkeen, kun Isis menetti otteen Palmyrasta. Kaikkien yllätykseksi arvokkaista muinaisraunioista olikin paljon jäljellä. Tarkempi selvitys kuitenkin paljasti, että hyvin paljon arvokasta historiaa on myös menetetty.
Poissa ovat muun muassa kaupungin symboliksi noussut 2 000 vuotta vanha riemukaari. Syyrian armeijan mukaan sen korjaaminen entiselleen on mahdotonta, sillä se on räjäytetty pieniksi murusiksi.
Isisille Palmyran kaupungin valtaus on ollut tärkeä voitto. Järjestö on näyttänyt lännelle, miten se on järjestelmällisesti pystynyt tuhoamaan kaupunkia. Isis myös teloitti Palmyran kaupungin historiallisista esineistä vastanneen johtajan. Khalid al-Asaad oli maailman johtavia Palmyra-asiantuntijoita. Vallattuaan Palmyran Isis vaati Khalid al-Asaadia paljastamaan Palmyraan kätketyn kulta-aarteen sijainnin. Valtaajat eivät uskoneet al-Asaadia, jonka mukaan aarretta ei ollut vaan kaupunki itsessään oli tarkoitettu aarre.
Isis on tuhonnut Palmyran muinaisjäännöksiä laajasti ja täydellisesti. Suurimpana menetyksenä pidetään Belin temppeliä, joka on pieninä palasina
Palmyran kaupunki on kärsinyt myös muun muassa venälästen ilmaiskuista, joita he ovat tehneet Isisiä vastaan.
Jotain toivoa kaupungin saamiseksi loistoonsa on olemassa. Asiantuntijat sanovat CBS:n uutisille, että vaikka tuhot ovat valtavia jotain on korjattavissa – tosin se vie heidän mukaansa useita vuosia.