Intian Bangaloressa sijaitseva Bellandur-järvi on niin saastunut, että siinä kuohuvassa vaahdossa syntyy ajoittain pieniä tulipaloja.
Tulipalot johtuvat järveen liuenneista saasteista kuten ammoniakista ja fosfaatista. Vähähappinen seota pidetään erittäin myrkyllisenä ja syttyy ajoittain tuleen sen sisältämän öljyn, rasvan ja muun kuonan vaikutuksesta.
Asiasta kertoo iflscience.com-sivusto. Aiheesta on uutisoinut aiemmin muun muassa The Huffington Post.
Vaahdon tarkka syttymissyy on kuitenkin epäselvä, mutta syyksi on epäilty kemiallisia reaktioita. On myös esitetty, että tupakan pudottaminen vaahtoon riittää sen osittaiseen syttymiseen.
Tuuli levittää saastetta
Järvi on 36 kilometriä leveä, ja siitä virtaavaa vettä johdetaan kanaaliin. Rajun vaahtoamisen syynä arvellaan olevan saasteet, joita järveen on syydetty vuosien ajan. Sateella vaahto nousee kanaalia ympäröiville teille ja muille alueilla. Myös tuuli levittää vaahtoa ympäristöön.
– Tästä on tullut tavanomaista, paikallinen asukas kommentoi helvetillistä näkyä Intiassa englanniksi ilmestyvälle The Hindu -lehdelle.
Vaahdon tarkkoja terveysvaikutuksia ei tiedetä, mutta kemikaalinkoktailin, veden ja viemärijätteen ilmestyskirjamaisen yhdistelmän arvellaan olevan erittäin myrkyllistä.
Pahoin saastunut järvi on pienoiskuva Intiaa riivaavasta saasteongelmasta. Viranomaisiin on vedottu 2000-luvun alusta saakka tekemään jotain järvelle, mutta asia ei ole edennyt.