Rajusti leviävä zikavirus herättää pelkoa osittain siksi, että virusta ei vielä tunneta kovin hyvin.
MTV Uutiset kävi läpi mystisen zikaviruksen faktat yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautien osaston johtajan Mika Salmisen kanssa.
Miten leviää ja tarttuu?
Zikavirusta levittää Aedes-sukuun kuuluva hyttynen. Sama hyttynen levittää myös dengue-kuumetta ja chikungunyavirusta.
Hyttyslajia ei esiinny Suomessa.
Zikavirus-infektio on useimmiten lievä. Oireina voi olla kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika on 3–12 päivää. Joskus tartunta ei aiheuta oireita lainkaan.
THL:n tietojen mukaan zikavirus ei ilmeisesti jää infektion jälkeen ihmiseen piileväksi. Muiden flavivirusten tavoin sen oletetaan häviävän elimistöstä noin parin viikon kuluessa parantumisesta.
Viruksen häviämisestä elimistöstä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta.
Zikavirus voidaan osoittaa veri- tai virtsanäytteestä.
Salmisen mukaan tarttuminen rajoittuu äidistä lapseen. Kyseessä on siis "hyttysvälitteinen infektio".
Myöhään eilen Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat seksin välityksellä tarttuneesta zikavirustapauksesta. Kyseessä oli maan ensimmäinen zikavirustapaus. Julkisuudessa on aiemmkin esitetty epäilyjä viruksen mahdollisesta tartunnasta esimerkiksi sukupuoliyhteydessä.
THL:n Salmisen mukaan ihmisten välistä tartuntaa ei kuitenkaan ole pystytty varmuudella kuvaamaan.
Zikaviruksen ennustetaan leviävän yhä uusille alueille maailmassa muutenkin, sillä sitä levittäviä hyttysiä on laajalti. Nyt virusta on tavattu jo yli 20 maassa. Suomessa näitä hyttysiä ei ole.
Zikavirukseen ei ole rokotetta tai hoitoa. Ainoa tapa on suojautua hyttysiltä.
Miten voidaan estää?
Zikavirusta (ja muita hyttysten levittämiä viruksia) vastaan on kehitetty geenihyttynen, jolta on poistettu lisääntymismahdollisuus.
Jos koko virusta levittävä hyttysten luonnonpopulaatio saataisiin korvattua, virus häviäisi.
Tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Ongelmana on myös se, että ei voida tietää mihin tällainen ekosysteemin manipulaatio voi lopulta johtaa.
Millainen riski sikiölle?
Zikavirusinfektion epäillään aiheuttavan synnynnäisiä keskushermoston kehityshäiriöitä sikiöille, jos äiti on alkuraskauden aikana altistunut infektiolle.
Yhteyttä viruksen ja kehityshäiriöiden välillä ei ole voitu sata prosenttisesti varmistaa. Salmisen mukaan kyseessä voi olla muitakin tekijöitä.
Ei ole myöskään voitu vahvistaa, että virustartunta ainoastaan alkuraskauden eli raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana johtaisi sikiön kehityshäiriöön.
Alkuraskautta pidetään kuitenkin yleisesti kriittisenä aikana virustautien aiheuttamien kehityshäiriöiden suhteen.
Salmisen mukaan mikrokefalia eli pienipäisyys ei ole uusi kehityshäiriö Suomessa, vaan sitä on tavattu meillä jonkun verran.
1:21