Vihdoin lupaavia tuloksia koronalääkkeen etsinnässä: Yli tuhannen potilaan tutkimus osoitti, että virustaisteluun on helpottava lääke – "Erittäin merkittävää"

Tutkijat ovat löytäneet ensimmäistä kertaa viitteitä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tehoavasta lääkkeestä, kertoo Yhdysvaltojen kansallinen tartuntatautilaitos NIAID.

NIAIDin eilen julkaiseman tiedon mukaan remdesivir-niminen lääke nopeutti viruksen sairastuttamien parantumista noin 30 prosenttia.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen lääke, joka on osoittautunut tehokkaaksi kliinisissä kokeissa.

Tutkimukseen osallistui 1063 potilasta, joista osalle annettiin lumelääkettä, plaseboa. Verrokkiryhmistä remdesiviriä saaneeiden mediaaniaika parantumiseen oli 11 päivää, kun plaseboa saaneilla parantuminen kesti 15 päivää.

Lääkkeellä oli hieman vaikutusta myös kuolleisuuteen. Lääkettä saaneista 8 prosenttia kuoli, kun taas lumelääkettä saaneista kuoli 11,6 prosenttia.

– Tutkimusdata osoittaa, että remdesivirillä on selvä ja merkittävä positiivinen vaikutus toipumisajan lyhentämiseen. Tämä on erittäin merkittävää, sanoi Yhdysvaltojen tartuntatautilaitoksen johtaja Anthony Fauci Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa, kertoo NPR.

Plasebo-ryhmällekin hoitoa

Tutkimusta ei ole vielä esitelty vertaisarvioiduissa tieteellisessä julkaisussa. Faucin mukaan tulokset julkaistiin kuitenkin jo nyt, koska lääkkeen tehosta oli jo selvää näyttöä, ja eettisen vastuun mukaan myös plaseboa saanut verrokkiryhmä oli saatava hoidon piiriin.

Remdesivir-lääkkeen tehoa koronaviruksen hoidossa on tutkittu myös aiemmin Kiinassa. Tutkimus keskittyi 237 kriittisesti sairastuneen potilaiden hoitoon, eikä sen perusteella lääkkeen todettu auttavan merkittävästi. Tutkimustulokset on julkaistu The Lancet -tiedejulkaisussa.

Fauci sanoi, että nyt saavutettu 31 prosentin toipumisparannus ei välttämättä vaikuta valtavalta asialta, mutta tutkimuksella on tärkeä todistusvoima.

– Tämä todistaa, että on olemassa lääke, joka voi taklata tämän viruksen.


Lue myös:

    Uusimmat