Päivän ohjelman vieras, emeritusprofessori Pentti Tuohimaa on tukinut Tampereen yliopistossa D-vitamiinia. Merkittävää on ollut huomata, että kalsidioli, joka on yksi D-vitamiinin muoto, on hormonaalisesti aktiivinen. Se taas merkitsee sitä, että d-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen paljon laajemmin, kuin mitä on tähän asti luultu.
– D-vitamiinin puutos saattaa lisätä riskiä kaikkiin vanhenemiseen liittyviin kroonisiin sairauksiin, Pentti Tuohimaa sanoi päivän ohjelmassa.
Toisaalta myös liian suuret D-vitamiinipitoisuudet lisäävät sairastuvuutta.
– D-vitamiinin vaikutus tautiriskeihin on U-kirjaimen muotoinen eli sekä hyvin matalilla että hyvin korkeilla D-vitamiinipitoisuuksilla sairastumisriski lisääntyy, Tuohimaa selitti.
Aurinko paras lähde
Tuohimaa on käyttänyt itseään koekaniinina tutkiessaan, kuinka paljon aurinko vaikuttaa D-vitamiinipitoisuuksiin. Hän kertoi, että viikon mittaisella etelänmatkalla korvaa talvikaudella syntyvän puutteen, ja vaikutus kestää kuukausia.
– Auringosta saa D-vitamiinia satoja milligrammoja puolessa tunnissa, jos aurinkoa otetaan keskipäivällä. Aamu- ja iltapäivänaurinko sen sijaan vain tuhoaa D-vitamiinia.
On syytä myös muistaa, että veren D-vitamiinipitoisuudet vaikuttavat ihmisen terveyteen erittäin pitkällä aikavälillä.
– Englantilaisen tutkimuksen mukaan lapsena koetut palamiset auringossa vähentävät riskiä sairastua eturauhassyöpään.