Viikonlopun lämpöaalto voi rikkoa lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätyksen – luontoa vaihtelut eivät hätkäytä: "Kasvit menisivät talviteloilleen, vaikka olisi kuinka lämmintä"

1:57img
Julkaistu 10.10.2018 14:27
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Viikonloppuna Suomeen virtaa lämmintä ilmaa Afrikasta. Sunnuntaista on tulossa jopa ennätyslämmin, sillä etelä- ja länsi-Suomessa mittari voi hätyytellä jopa 18 astetta. Vesilintujen syysmuuttoa lämpö voi lykätä pidemmälle, mutta muiden lintujen muutto sujuu entiseen tahtiin.

– Tällä hetkellä lämpimin päivä näyttäisi olevan sunnuntaina, mutta aikaisemminkin päästään jo 15 asteen tienoille ja ylikin, jos aurinko pääsee paistamaan kunnolla, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala.

Jos sunnuntaina päästään ennusteiden mukaisesti 18 asteeseen, hätyytellään tänä vuonna jälleen uusia ennätyksiä. Kaikkien aikojen lokakuinen lämpöennätys sijoittuu 80-luvun puoliväliin, jolloin mitattiin ennätyslämmöt 19,4 astetta.

Viime vuosien korkein lämpö saavutettiin vuonna 2015. Tällöin viisari värähti 18 asteeseen. 

Jos sunnuntaina ei siis mitata kaikkien aikojen lämpöennätystä, mittelöidään viikonloppuna ainakin lähivuosien lokakuisesta ennätyksestä.

Talvirenkaiden vaihto voi silti olla ajankohtainen

Vaikka sunnuntaista on tulossa lämpimin lokakuinen päivä moneen vuoteen, ei talvirenkaiden vaihtoa kannata aivan kaikkialla lykätä.

– Etelässä lämpötilat voivat jäädä yölläkin viiden ja kymmenen asteen välille, mutta Lapissa korkeuserot ovat suuria ja tienpinta voi paikoittain jäädä pakkasen puolelle, Latvala kertoo.

Itä-Suomi ja Lappikin paistattelevat auringossa, mutta aivan yhtä korkeista lämpötiloista eivät itäisen ja pohjoisen Suomen asukkaat pääse nauttimaan.

Perjantaina ja lauantaina maan pohjoisosassa voi olla heikkoa sadetta ja lämpötilat jäävät 10 asteen paikkeille. Itäisessä Suomessa lämpötilat nousevat noin 15 asteen pintaan ja auringonkin pitäisi näyttäytyä.

Vesilinnut viivyttelevät syysmuuttoansa

– Isommilla linnuilla ei ole mikään kiire lähteä Suomesta, ne voivat ehkä viivytellä täällä pidempään. Pienemmillä hyönteissyöjälinnuilla muutto tapahtuu vuorokaudenpituuden mukaisesti, joten paikalliset säävaihtelut eivät niihin paljoa vaikuta, kertoo Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi hanhet ja kurjet voivat pysytellä Suomessa pidempään, jos maa ja järvet vain pysyvät sulina. 

– Ne siirtyvät etelämpään vasta silloin, kun täällä ei pysty enää elämään, Arkiomaa kertoo.

Kasvit eivät mene lämpöaallosta sekaisin

Luonnonvaraisten kasvien eloon syksyn lämpöaallolla ei ole juurikaan merkitystä, kertoo ylipuutarhuri Pertti Pehkonen luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksiköstä.

– Jos tammikuussa tulisi tällainen lämpö niin sitten se voisi olla vähän eri asia. Kasvit valmistautuvat talveen ja siinä se ratkaiseva tekijä on valon määrä. Eli kun päivä lyhenee niin kasvit muuttuvat keltaisiksi. Vaikka olisi kuinka lämmintä niin ne kuitenkin todennäköisesti silti kellastuisivat ja menisivät talviteloilleen, toteaa Pehkonen.

Pehkonen kiteyttää, että ennustettu lämpöaalto menee kasvien osalta täysin normaaleissa kuvioissa.

– Jos puutarhassa on joitakin eksoottisempia kasveja kuten viiniköynnöksiä, jotka eivät ole ehtineet vielä aloittaa talveen valmistautumista, niin niillä talveen valmistautuminen voi vähän venyä. 

Pehkonen toteaa, että erittäin pitkän lämpöjakson aikana esimerkiksi voikukka voi innostua kukkimaan uudestaan, mutta tämäkin on melko normaalia.

Miltä lähipäivien sää näyttää? Katso paikkakuntakohtainen ennuste tästä!

5 päivän ennuste 102 paikkakunnalle

Tuoreimmat aiheesta

Sää