Liki viidennes Suomessa kulutetusta energiasta tuli viime vuonna Venäjältä

Voimalinjoja Espoossa.
Venäjältä peräisin olleen ydinenergian määrä laski vain hieman. Lehtikuva
Julkaistu 17.05.2023 09:44(Päivitetty 17.05.2023 20:49)

MTV UUTISET – STT

Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Suomi on pyrkinyt eroon riippuvuudestaan venäläisestä energiasta. Silti Venäjältä tuotu energia kattoi 18 prosenttia Suomen viime vuoden energian kokonaiskulutuksesta, kertovat Tilastokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen laskennan ennakkotiedot.

Venäläisen energian osuus laski 16 prosenttiyksikköä vuodesta 2021.

Venäjältä peräisin olevan ydinenergian määrä laski viime vuonna vain hieman. Kolmannes Suomessa viime vuonna tuotetusta ydinenergiasta oli peräisin venäläisestä ydinpolttoaineesta, kertoi yliaktuaari Ville Maljanen Tilastokeskuksesta.

Suhteellisen osuuden vähenemiseen vaikutti enemmän se, että ydinenergian käyttö lisääntyi Suomessa yleisesti Olkiluoto 3:n koekäytön vuoksi. Koska rakentajina on länsimaisia yrityksiä, polttoaineet eivät tule Venäjältä, Maljanen kertoi STT:lle.

Maljasen mukaan ydinpolttoaine pitää räätälöidä erikseen jokaiselle laitokselle. Siksi ydinpolttoaineen toimittajaa ei voi vaihtaa yhtä helposti kuin vaikka öljyn tai hiilen toimittajan.

Öljyn ja hiilen tuonti väheni selvästi

Muissa energianlähteissä venäläisen energian osuus laski huomattavasti. Öljyn tuonti väheni 69 prosenttia ja hiilen tuonti 72 prosenttia toissa vuoteen verrattuna.

EU:lla on ollut tuontikielto venäläiselle kivihiilelle viime elokuun lopusta lähtien.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Venäjältä tuodun kivihiilen määrä oli kutistunut pieneksi ja viimeisellä neljänneksellä tuontia ei enää ollut.

Laivalla tuodun raakaöljyn tuonti Venäjältä on ollut kiellettyä 5. joulukuuta alkaen ja muiden öljytuotteiden 5. helmikuuta alkaen. Eräät EU-maat saivat poikkeuksen putkessa tuotavalle öljylle.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä raakaöljyä ei tuotu Venäjältä Suomeen lainkaan.

Maakaasun tuonti Venäjältä väheni viime vuonna 60 prosenttia, puupolttoaineiden tuonti 79 prosenttia ja sähkön nettotuonti 60 prosenttia toissa vuodesta.

Lue myös: Jäävätkö sähkön kauhuhinnat historiaan? Nämä käänteet auttavat laskujen kanssa tuskailevia

Juttua on täydennetty lisätiedoilla 17.5. klo 20.49.

Tuoreimmat aiheesta

Energia