Viimeinen Kaksintaistelu-tentti ohi – miten pärjäsivät Stubb ja Sipilä?

Jussi Kärki ja Kimmo Grönlund Vaalit 2015
Julkaistu 13.04.2015 22:37

MTV UUTISET

MTV:n järjestämä Kaksintaistelu-tentissä kohtasivat tänään illalla keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat.

MTV:n vaaliraati, vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund ja MTV:n taloustoimittaja Jussi Kärki, arvioivat viimeisen otteluparin, Juha Sipilän (kesk.) ja Alexander Stubbin (kok.) onnistumisen.

Molemmat olivat sitä mieltä, että nyt Kaksintaistelu-tentissä oli tekemisen meininkiä. 

– Kaksintaisteluista tämä oli paras siinä mielessä, että tässä saatiin aikaan kaksintaistelua ja haastamisen tyylistä dialogia. Ei ollut niin yksimielistä, vaikka kahden suuren porvaripuolueen johtajat kohtasivatkin, Grönlund arvioi.

– Molemmilla tuntui olevan sellainen ajatus, että hyökkäys on paras puolustus. Molemmat puheenjohtajat rohkeasti haastoi toista vahvimmalla alueella, eli esimerkiksi Stubb haastoi Sipilää taloudessa ja verotuksessa, ja onnistuikin siinä. Toisaalta Sipilä haastoi Stubbia turvallisuuspolitiikassa ja ihmetteli hallituksen toimintaa tässä pohjolan puolustusministerien kannanoton yhteydessä, Jussi Kärki taas paketoi yleistunnelman. 

Stubbin kokemus näkyi – Sipilä tasaisen varma

Grönlundin mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin kokemus niin ministerinä että pääministerinä näkyy erityisesti kaksintaistelu-tilanteissa. Keskustan Juha Sipilä ei Grönlundin mukaan oikein missään vaiheessa päässyt niskan päälle tässä tentissä, vaikka gallup-suosikki onkin. 

– Sipilän tunnustukseksi täytyy antaa se, että hän tekee tasaisen varmaa työtä. 

Kärjen mukaan Stubb yritti haastaa Sipilää, mutta väsyi aika ajoin.

– Kovin puristus jäi ottamatta, mutta kyllä Sipilä tiukoille joutui. Jäi sellainen vaikutelma, että Sipilä joutui epämukavuusalueelle ja oli hieman epävarma. Hän joutui toistelemaan vähän liiankin kanssa, ettei ota kantaa.   

Sipilä välttää riskejä

MTV:n vaaliraadin Kimmo Grönlund ja Jussi Kärki molemmat muistuttavat, että vaalitentissä jokaisella on aina onnistujasta oma mielipide.

– Nämä ovat subjektiivisia asioita, mutta kyllä se kokonaiskuva tentistä jäi sellaiseksi, että Stubb tässä jonkin sortin voittajana selvisi. Hän oli koko tentin ajan kannanotoissa selvempi. Hän on selvästi parantanut osaamistaan. Ulko-ja turvallisuuspolitiikassa Stubbin osaaminen on aina ollut vahvaa, mutta vaalikampanjoinnin ja varmasti pääministeriyden myötä, hän on oppinut paljon. Sipilä ei päässyt esimerkiksi verokeskustelussa voiton päälle, Grönlund sanoo. 

Molemmat ovat sitä mieltä, että Sipilä on turhan varovainen tenteissä.

– Minulle jäi hieman sellainen kuva, että keskustan johdossa on varmasti mietitty sitä, että nyt ei oteta mitään riskejä. Tämä riskinoton välttäminen nyt hieman kostautuu siinä, että hän on varovainen. Hän ei todellakaan halua erottua missään, ei edes siinä, kun kysyttiin vaaliveikkausta. Hän asetti keskustan jälkeen kaikki kolme pääkilpailijaa tasavahoiksi. Hän ei kerta kaikkiaan ota riskejä, Grönlund harmittelee.

Kärki nostaa myös esille sen, että tenteissä Sipilä ei ota kantaa asioihin.

– Se huipentui siihen, että leikkimielisessä vaaliveikkauksessa Sipilä ei ottanut kantaa edes siihen, että kuka tulee keskustan jälkeen toiselle sijalle, kritisoi Kärki.

–  Sipilä ei vastannut siihenkään minkä puolueen kanssa lähtisi rakentamaan hallitusta. Stubb taas asetti selvän kannan. Hän haluaisi lähteä rakentamaan porvarihallitusta. Tässäkin tuli ero näiden kahden välillä, Grönlund huomioi. 

Nato jakaa puheenjohtajat

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa erot nousivat joissakin kysymyksissä esille. Molemmat painottivat pohjoismaisen puolustusyhteistyön tärkeyttä. Erot tulivat ilmi sitten perjantaina norjalaisessa Aftonposten-lehdessä julkaistusta puolustusministerien kannanotossa ja puolustusministeri Carl Haglundin (r.) toiminnassa.   

–  Sipilä haastoi kysymyksessä ja jäi vaikutelma, että Stubb ei tiennyt ihan tarkkaan miten puolustusministeri on toiminut - tai ei tiennyt ainakaan sitä, millaisia sanamuotoja hän on tässä kannanotossa hyväksynyt, Kärki nostaa esille.

Nato-jäsenyydessä kaksikolla oli selvä mielipide-ero.

– Sipilä ilmoitti aika jyrkästi, että seuraavalla vaalikaudella Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä. Siinä voi sanoa heihei sille optiolle, Kärki tiivistää.

Grönlundin mukaan puolueiden erot näkyvät lähinnä painotuksissa.

– Kyllä näistä kahdesta tarvittaessa hallituspohja saataisiin aikaiseksi. Joskin on selvää, että Sipilällä on myös intohimoja perus punamullan suuntaan, eli keskustan ja sosialidemokraattien ja perussuomalaisten varaan rakentuvaan hallitukseen. 

– Siinäkin mielessä äänestäjillä on aika kutkuttava tilanne, koska nyt voi äänellä myös ohjata sitä hallitusvaihtoehtoa, Grönlund pohtii. 

MTV:n pääministeritentti järjestetään ylihuomenna keskiviikkona.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015