Viina ja tupakka vaarantavat isyyden

Helsinkiläinen ravintola Vltava 29. toukokuuta 2008.
Lehtikuva-MTV3
Julkaistu 24.02.2009 17:35(Päivitetty 21.03.2009 16:20)

Mies voi vaikuttaa omilla elintavoillaan hedelmällisyyteensä. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen tai alkoholin käytön rajoittaminen kohentavat lastensaantimahdollisuuksia. Noin 15 prosenttia pariskunnista kärsii lapsettomuudesta.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on huomattu, että siittiöiden dna:n pilkkoutuminen vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen. Pilkkoutuminen aiheuttaa sen, että siittiöt eivät pysty hedelmöittämään munasolua tai myöhemmin nainen saa keskenmenon

Lapsettomuushoitoja antava Felicitas-Klinikka on ottanut käyttöön testin, jolla siittiöiden dna:n rakenne saadaan selvitettyä. Jos testissä selviää, ettei miehen siittiöillä voi saada aikaan raskautta, voidaan turvautua luovuttajan siittiöihin ja välttää turhia hoitoja ja toistuvia keskenmenoja.

- Jos lapsettomuudelle ei löydy syytä tai useat hedelmöityshoidot ovat epäonnistuneet tai takana on useita keskenmenoja, kannattaa tehdä dna-testi, kuvailee laboratoriojohtaja Ann-Marie Nordström. Testi on jo käytössä Espanjassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Joskus lapsettomuushoidoksi riittää sekin, että mies muuttaa elintapojaan, jos ne ovat aiheuttaneet siittiöiden dna:n pilkkoutumista. Muita hoitokeinoja ovat esimerkiksi miehen infektioiden, kuten klamydian hoito ja kiveskohjun leikkaushoito.

Lapsettomuuden syy yhä useammin siittiöissä

Lapsettomuuden syy löytyy yhä useammin miehestä. Felicitas-Klinikan mukaan jo lähes kolmasosa lapsettomuustapauksista aiheutuu miehen spermahäiriöistä. Lisäksi ne vaikuttavat osaltaan kolmannekseen lastensaantivaikeuksista.

Sperman laatu on maailmanlaajuisesti heikentynyt. Esimerkiksi tupakointi, diabetes, liika alkoholi ja epäterveellinen ruoka vaikuttavat sperman laatuun. Lapsettomuuden riskiä miehillä lisäävät myös yli 45 vuoden ikä, kova kuume, jotkut mielialalääkkeet ja ympäristötekijät, kuten ilmansaasteet ja kemikaalit.

- Kymmenen viime vuoden aikaa on havaittu, että suomalaisten nuorten miesten siittiöiden määrä on laskenut. Tämä ei kuitenkaan suoraan kerro niiden laadusta, professori Aarne I. Koskimies sanoo.

Tavallisimmat naisesta aiheutuvat lapsettomuuden syyt ovat häiriöt munatorvessa tai ovulaatiossa tai endometrioosi.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa