Viisi kaupunkia sai luvan kielikokeiluun – ruotsi voidaan korvata muulla kielellä

yhtenäiskoulu
Savonlinnan kaupunki haki kokeilulupaa Mertalan, Punkaharjun, Kerimäen ja Talvisalon (kuvassa) yhtenäiskouluille, joissa Ruotsin kielen opintoja korvaavaksi kieleksi tulee venäjä.Lehtikuva
Julkaistu 19.03.2018 11:59

MTV UUTISET - STT

Vain viisi kaupunkia lähti loppujen lopuksi mukaan kielikokeiluun, jossa peruskouluissa voidaan opiskella toisen kotimaisen kielen tilalla jotakin vierasta kieltä.

Lupa myönnettiin Jämsän, Pieksämäen, Rovaniemen, Savonlinnan ja Ylöjärven kaupungeille.

Savonlinnan kaupunki haki lupaa neljälle koululle, muut kunnat yhdelle. Yksikään ruotsinkielisen perusopetuksen järjestäjä ei hakenut lupaa.

Kokeiluluvat myönnettiin koulukohtaisesti, opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo tiedotteessaan. Luvassa määritellään myös koulukohtainen oppilasmäärä, jolle voidaan tarjota mahdollisuutta osallistua kokeiluun.

Hallitusneuvos Janne Öberg ministeriöstä sanoo, että alun perin mainittu oppilasmäärä, reilut 2 000, oli vain laissa määritetty maksimi.

– Osa tätä kokeilua on se, että saamme selville, kuinka suuri kiinnostus kokeilua kohtaan on, hän sanoi STT:lle.

Mukaan lähtevien kaupunkien määrä supistui, kun keskipohjalainen Kaustinen perui hakemuksensa viime hetkellä, Helsingin Sanomat uutisoi maanantaiaamuna.

– Lautakunnassa päätös syntyi äänestyksen jälkeen ja hakemus laitettiin menemään. Myöhemmin kunnanhallitus kuitenkin käytti otto-oikeuttaan ja perui hakemuksen, sanoo Kaustisen keskuskoulun rehtori Mailis Tastula Helsingin Sanomille.

Tastulan mukaan tärkein syy perua kunnan osallistuminen on, että Kaustinen sijaitsee ruotsinkielisen alueen reunalla ja kunta tekee laaja-alaista yhteistyötä ruotsinkielisen seudun kanssa.

Kiinnostus oletettua vaisumpaa

Kielikokeilu kattaa yhteensä 452 oppilasta, jotka aloittavat syksyllä kuudennen vuosiluokkansa. Oppilaiden ei ole pakko osallistua kokeiluun.

– Opetushallitus ottaa nyt ohjat. Se myöntää avustukset. Kokeiluun osallistuvat opetuksen järjestäjät tarkentavat vielä suunnitelmiaan, ja Opetushallitus vahvistaa niiden kokeilusuunnitelmat, Öberg sanoo.

Opetushallitus myöntää kokeiluun valituille opetuksen järjestäjille valtionavustuksen, jolla korvataan 95 prosenttia kokeilun aiheuttamista kustannuksista.

Alun perin oletettiin, että kiinnostus kokeiluun olisi paljon suurempi. Mahdollisuutta osallistua kokeiluun tarjottiin enintään 2 200 oppilaalle. Kokeilua perusteltiin sillä, että erityisesti maan itäosissa olisi enemmän tarvetta venäjän kuin ruotsin kielen taidoille. Muun muassa Joensuu, Lappeenranta ja Imatra eivät kuitenkaan hakeneet kokeiluun. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa