Entinen uintitähti ja viisinkertainen olympiamitalisti Anders Holmertz kävi vuonna 2016 läpi maksansiirron. Kolme vuotta myöhemmin voi hän paremmin ja tuntee suurta kiitosta luovuttajaa kohtaan. Täysin kunnossa Holmertz ei kuitenkaan ole. Hän kertoi Expressenille kokemastaan ja elämästään operaation jälkeen.
Kaksi kertaa maailmanmestaruuttakin juhlinut 50-vuotias Holmertz lopetti uintiuransa vuoden 1997 MM-kotikisojen jälkeen. Vajaat 20 vuotta myöhemmin ruotsalaisen elämä muuttui radikaalisti. Hän oli hakeutunut hoitoon vatsakramppien vuoksi ja tuolloin tuli ilmi, että hänellä oli PSC, joka on krooninen, tulehduksellinen sappitiesairaus. Holmertz tarvitsi uuden maksan.
– Se kävi hyvin nopeasti minun tapauksessani ja tarvitsin uuden maksan pikaisesti. Se kesti kahden vuoden ajan, mutta kaikki meni kuitenkin nopeasti, Holmertz sanoo.
Ensimmäiset kivut olivat alkaneet vuonna 2014. Holmertz jonotti puolen vuoden ajan, kunnes sai vuonna 2016 uuden maksan.
– Sitä odottaa puhelimen soivan ja se voi tapahtua milloin tahansa. Se on kummallinen tilanne. Silloin pyörii paljon ajatuksia päässä. Siinä kuitenkin toinen ihminen kuolee, jotta minä voin saada uuden maksan. Se on todella rankka tilanne, mutta jotenkin siitä pystyy selviytymään. Ihmiset kestävät sen jollain tavalla, Holmertz toteaa.
Kun puhelu lopulta tuli, oli se ruotsalaiselle erittäin suuri helpotus.
– Odotus oli ohi. Olin tietenkin peloissani suuresta operaatiosta. Siinä oli hiukan paniikkia, mutta samalla hyvin rauhallista. Olin kuitenkin valmistautunut siihen huolella. Olen erittäin kiitollinen ja iloinen, että luovuttaja sai toteutettua oman toiveensa. Kaikki eivät voi olla luovuttajia, Holmertz kertoo.
Nykyään Holmertz voi suhteellisen hyvin, vaikkei olekaan täydessä kunnossa.
– Minulla on hiukan ongelmia, kun kehoni yrittää hylkiä uutta maksaani. Syön aika paljon lääkkeitä ja väsyn. Se on tavallista, että keho tekee niin muutamien vuosien ajan. En jaksa tehdä asioita sillä tavalla, kuten haluaisin, mutta toivon sen menevän ohi. Silloin voisin vähentää lääkitystä ja piristyä, Holmertz päättää.