Joulusauna on pyhä asia monessa perheessä ja Suomessa siihen onkin aina panostettu. Myös uskomuksia ja perinteitä löytyy – tiesitkö, että joulutonttua ei kannata suututtaa turhalla mesoamisella, jos mielii löylytellä seuraavanakin vuonna?
Joulusaunalla on Suomessa pitkät perinteet – lue vinkit, joilla suuntaat löylyihin saunatonttua ja muita kylpijöitä kunnioittaen.
Joulusaunaan tunnelmaa ja perinteitä:
1. Joulusauna syntyy kynttilöin ja lyhdyin. Kauniit tekstiilit ja puhdas sauna lisäävät lempeiden löylyjen tehoa. Perinteinen suomalainen joulusauna lämmitellään jo aamuhämärissä ja löylyihin suunnataan puolen päivän aikaan.
2. Saunatonttu pahastuu remuamisesta ja metelöinnistä, joten siksi joulusaunassa kylvetään hiljaisuuden vallitessa ja rauhassa. Tyytyväinen saunatonttu takaa hyvät löylyt ja suojelee tulipalolta. Jos sitä kohdellaan huonosti, se aiheuttaa pistävää savunkäryä ja suuttuessaan muuttaa saunasta, jolloin sauna palaa
3. Varmin keino suututtaa saunatonttu on mennä humalassa löylyihin. Tällöin saunan lisäksi saattaa palaa myös itse päihtynyt kylpijä.
4. Joulusauna on hyvä hetki pieneen hemmotteluun.
5. Perinteisesti saunan jälkeen nautitaan joulupuuro. Lisäksi nautittiin siirapilla höystettyä joululimppua arkisen ruisleivän tilalla. Varsinainen jouluillallinen nautittiin hämärän laskeutuessa kello neljän viiden aikoihin.
6. Hyvää tuoksua saunaan voi tuoda muun muassa oluella – kaada sitä loraus kiukaaseen, niin saat kiitokseksi lämpimät, leivän tuoksuiset löylyt. Ennen vanhaan olutta heitettiin kiukaalle myös oluen jumala Pekon kunniaksi.
7. Todellisen joulusaunan tuoksuihin sisältyvät vihdan metsäisen aromin lisäksi jouluisten vahakynttilöiden haju ja tervasaippuan tai -shampoon häivähdys.
8. Ennen vanhaan joulusaunassa oli myös tietty järjestys: Aluksi löylyihin suuntasivat talon isäntä ja emäntä, tämän jälkeen tyttäret ja pojat, rengit ja piiat ja lopuksi vanha isäntä ja emäntä.
9. Joulusauna on harras toimitus, jossa kestää vähintään pari tuntia. Viimeiset kävijät saattavat tosin poistua lauteilta vasta viiden tunnin kuluttua, jos noudatetaan löylyjärjestystä. Kukin saunoja viihtyy kylpemässä niin kauan kuin haluaa vuorotellen saunomista ja hangessa vilvoittelua, eikä muiden kylpijöiden poistumista tarvitse odottaa.
10. Joulusaunaan jätetään kylpemisen jälkeen hieman jouluruokaa myös saunatontulle, joka vietti löylyissä koko yön.
MTV LIFESTYLE